Social Icons

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί επέλεξα να δοκιμάσω τις κυψέλες Dadant 10 πλαισίωνΑυτή την άνοιξη θα δοκιμάσω τις κυψέλες τύπου Dadant 10 πλαισίων, ένα σύστημα που για όσους δεν το γνωρίζουν είναι πολύ διαδεδομένο σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα θα προσπαθήσω να σας αναλύσω τους λόγους που με οδήγησαν στο να κάνω αυτή την επιλογή.

Οι πρώτες μου σκέψεις για την κυψέλη Dadant άρχισαν να διαμορφώνονται όταν είδα στο internet τις κυψέλες που χρησιμοποιούν αρκετοί Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι. Στην αρχή προβληματίστηκα. Νόμιζα ότι δεν υπήρχαν άλλες κυψέλες παρά μόνο οι Langstroth. Άρχισα  να το ψάχνω περισσότερο και διάβαζα αρκετά πράγματα στο internet. Άνοιξα και πάλι τα μελισσοκομικά μου βιβλία και άρχισα να συνδυάζω κάποια πράγματα που είχα διαβάσει. Τότε ήταν που η ιδέα του να δοκιμάσω τις κυψέλες Dadant είχε αρχίσει να ενδυναμώνεται μέσα μου.

Για όσους δεν ξέρουν τίποτα για τις κυψέλες Dadant θα πρότεινα να ψάξουν λίγο παραπάνω στο internet. Εκεί θα βρουν πολλές πληροφορίες. Να πω μόνο ότι η κυψέλη Dadant έχει γονοθάλαμο ύψους 30 εκ., 6 εκ. πιο ψηλό από ότι η Langstroth (24 εκ.) με πλαίσιο γονοφωλιάς ύψους 28,5 εκ. αντί για 23 εκ. της Langstroth. Πάνω από αυτόν τον γονοθάλαμο χρησιμοποιούνται μισά πατώματα Dadant με ύψος πλαισίων 16 εκ. Δείτε και την φωτογραφία για να πάρετε μια ιδέα.Θα σας παραθέσω μερικά αποσπάσματα από ορισμένα βιβλία που με προβλημάτισαν και πάνω στα οποία θα στηρίξω στη συνέχεια τους λόγους που με οδήγησαν στη κυψέλη Dadant.

Ξεκινάμε με το βιβλίο του Νικ. Ι. Νικολαΐδη «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ, Σύγχρονες Μέθοδοι Εντατικής Εκμετάλλευσης», όπου στο κεφάλαιο Δ’, σελίδα 74 στην ενότητα «Κυψέλη με ψηλά κάθετα πλαίσια» διαβάζουμε:

Το ψηλό πλαίσιο επιτρέπει πράγματι στο μελίσσι να αναπτύξει φυσιολογικά το γόνο του και συνεπώς βοηθά στην ταχύτερη ανάπτυξη του σμήνους, ενώ τα πλαίσια της κυψέλης Langstroth είναι χαμηλά και εμποδίζουν την ταχεία ανάπτυξη του γόνου. Όσοι μεταχειρίστηκαν κιβέρτια, των οποίων οι διαστάσεις προσεγγίζουν αυτές που προτείνει ο κ. Μπαμπιώτης, θα παρατήρησαν πόσο γρήγορα αναπτύσσεται μέσα σε αυτά το σμήνος.

Λίγο παρακάτω στην ίδια σελίδα και στην ενότητα «Ποιο είναι το προτιμότερο σύστημα;» διαβάζουμε:

Η τάξη όμως των ερασιτεχνών ή όσοι δεν μπορούν να αφιερώσουν παρά λίγο χρόνο μόνο για την επίβλεψη των κυψελών τους, μπορούν να προτιμήσουν μία από τις δύο μεγαλύτερες κυψέλες, την «Τζάμπο» ή τη «Νταντάν».

Στη σελίδα 76 στην ενότητα «Επιχειρήματα υπέρ της μεγάλης κυψέλης» διαβάζουμε:
 • Όσο πλουσιότερη σε ανθοφορία είναι η περιοχή και όσο εντονότερη είναι η τάση για σμηνουργία τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η κυψέλη και κυρίως, αν λόγω άλλων ασχολιών του ή της απόστασης όπου βρίσκεται το μελισσοκομείο του, αδυνατεί ο μελισσοκόμος να επιβλέπει τις κυψέλες του, τουλάχιστον κατά δεκαπενθήμερο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
 • Η μεγαλύτερη κυψέλη εξασφαλίζει καλύτερη διαχείμαση του σμήνους, γιατί το σμήνος είναι πιο πολυάριθμο και γιατί συνήθως λόγω του μεγέθους των πλαισίων περιέχει περισσότερο μέλι.
 • Η μεγάλη κυψέλη λόγω του μεγαλύτερου πλαισίου της εξασφαλίζει όλο τον απαιτούμενο χώρο για το γόνο και της πιο γόνιμης βασίλισσας και επιτρέπει την πιο άνετη και ανεμπόδιστη ανάπτυξη του μελισσιού, χωρίς την επίβλεψη του μελισσοκόμου.

Στο κεφάλαιο Θ’, σελίδα 151 στην ενότητα «Αποσυμφόρηση με τη μέθοδο του Γ. Ντέμουθ ή μέθοδο της «τροφαποθήκης» διαβάζουμε:

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τέθηκε σε εφαρμογή η χρησιμοποίηση όλο το έτος, ως εμβρυοθαλάμου, δύο πατωμάτων μεγέθους «Στάνταρτ» αντί ενός. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα προς την «τροφαποθήκη», μέθοδος η οποία –όπως γράφει ο Ε. Ρουστ στο σύγγραμμά του «ABC και XYZ της Μελισσοκομίας»- έφερε αναστάτωση στη σύγχρονη μελισσοκομία. Ιδού τι λέει ακόμη για αυτήν:

«Η μέθοδος αυτή είναι το κλειδί το οποίο ανοίγει τη θύρα της επιτυχίας. Δεν είναι μόνο ένα σύστημα προς εξοικονόμηση χρόνου, αλλά συντελεί στη σημαντική ελάττωση των χειμερινών απωλειών και εξασφαλίζει το μελισσοκόμο από την αποτυχία της σοδειάς».
Τα λεγόμενα αυτά του Ε. Ρουτ δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, εφόσον προέρχονται από τέτοια αυθεντία. Εντούτοις, η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα, όχι για λόγους τεχνικούς, αλλά γιατί προσκόπτει σε ένα σοβαρό ανθρώπινο ελάττωμα, την απληστία, από την οποία πολύ λίγοι από εμάς είναι απαλλαγμένοι. Η μέθοδος της τροφαποθήκης απαιτεί να αφήσουμε επάνω σε κάθε κυψέλη μας ένα ολόκληρο πάτωμα με μέλι για τη διαχείμαση και την καλή εαρινή ανάπτυξη των μελισσιών. Και διερωτώμαι αν υπάρχουν, άραγε, Έλληνες μελισσοκόμοι που θα είχαν το ψυχικό σθένος να το κάνουν, τη στιγμή που πολλοί από εμάς τρυγούν όχι μόνο τις αποθήκες αλλά και από τα κάτω πατώματα, όσο μπορούν. Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά και το τονίζουμε κατά κόρον στις μεταξύ μας συνομιλίες ότι όταν το μελίσσι έχει αφθονία μελιού όλο το χρόνο, είναι διαρκώς πολυπληθές, διαχειμάζει καλά, έχει αλματώδη ανάπτυξη κατά την άνοιξη και αποδίδει καλή σοδειά. Και όμως, οι περισσότεροι από εμάς αφήνουμε τόσο λίγο μέλι προς διαχείμαση, ώστε πολλά μελίσσια ούτε να ξεχειμωνιάσουν δεν μπορούν και ψοφούν κατά το χειμώνα ή αρχές της άνοιξης! Ένας Αμερικανός μελισσοκόμος είπε κάποτε το εξής χαρακτηριστικό:
«Τη στιγμή που ο μελισσοκόμος αποφασίζει να κρατήσει για τη διαχείμαση της κάθε κυψέλης του ένα μεγάλο πάτωμα γεμάτο με μέλι, ένας νέος μελισσοκόμος γεννιέται».
Συνεχίζουμε με το βιβλίο του Βασίλη Δ. Λιάκου «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ», όπου στις σελίδες 274-276, στην ενότητα «Παραλλαγή με μεγάλο και μικρό πάτωμα ως γονοφωλιά», διαβάζουμε:

«Αντί για δύο ισομεγέθη μεγάλα πατώματα ως γονοφωλιά, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ένα μεγάλο και ένα μικρό πάτωμα. Ως μελιτοθάλαμοι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν μικρά ή και μεγάλα πατώματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή είναι η ύπαρξη κινητού πυθμένα, ώστε να είναι δυνατή η αναστροφή των πατωμάτων. Με τους κατάλληλους χειρισμούς το μελίσσι βρίσκεται, στο τέλος του φθινοπώρου, με το μεγάλο πάτωμα από κάτω και το μικρό από επάνω γεμάτο μέλι και στην κατάσταση αυτή διαχειμάζει.»
Και λίγο παρακάτω στην ίδια ενότητα:

«Πιστεύουμε ότι η παραλλαγή αυτή, ταιριάζει περισσότερο με το ξηροθερμικό κλίμα της χώρας μας και ιδιαίτερα σε περιοχές με μικρές σε ένταση και διάρκεια χρόνου μελιτοφορίες. Πλεονεκτεί στο ότι επιτρέπει την ταχύτερη αναδιοργάνωση της γονοφωλιάς μετά από κάθε αναστροφή, επειδή ο όγκος της είναι μικρότερος. Η χρήση μισών πατωμάτων ως μελιτοθαλάμων δεν απαιτεί βασιλικό διάφραγμα και διευκολύνει την εργασία του μελισσιού. Επιτρέπει γρήγορο γέμισμα των μελιτοθαλάμων, ακόμη και όταν η μελιτοφορία είναι περιορισμένη, ώστε να μπορούν να τρυγηθούν πρώιμα και να επανατοποθετηθούν.Η χρήση δύο γονοθαλάμων όλο το χρόνο πρέπει να γενικευτεί. Χάρη στον άφθονο διαθέσιμο χώρο για ωοτοκία ο συνωστισμός, η υπερθέρμανση και γενικά μη ισορροπημένες καταστάσεις, που ευνοούν πιθανή σμηνουργία ελέγχονται ευκολότερα. Επιπλέον απλοποιεί τον έλεγχο της Αμερικάνικης σηψιγονίας, δεδομένου ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται βασιλικά διαφράγματα, δε θα βρεθούν πλαίσια με μολυσμένο γόνο αλλού εκτός από τη γονοφωλιά. Ακόμη περιορίζει στο ελάχιστο τους ελέγχους σε ότι αφορά τις προμήθειες του χειμώνα, δεδομένου ότι το επάνω πάτωμα προς το τέλος της μελιτοφορίας γεμίζει με καλής ποιότητας σφραγισμένο μέλι, ενώ στο κάτω αποθηκεύονται σημαντικές ποσότητες γύρης. Η παρουσία επαρκών αποθεμάτων όλο το χρόνο εξασφαλίζει ασφαλή διαχείμαση, ταχεία ανάπτυξη την άνοιξη και επίτευξη καλής σοδειάς ακόμη και σε κακές χρονιές. Η ποσότητα του μελιού που παράγεται με αυτή τη μέθοδο, ιδιαίτερα τις κακές χρονιές, ξεπερνά σημαντικά την ποσότητα που συλλέγεται με το σύστημα του ενός γονοθαλάμου. Ακόμη το σύστημα πλεονεκτεί στο ότι δεν χρειάζεται τόσο συχνή παρακολούθηση του μελισσοκομείου από τον μελισσοκόμο, γεγονός που του επιτρέπει να εργάζεται με μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών. Δυστυχώς μικρός μόνο αριθμός Ελλήνων μελισσοκόμων έχει δεχτεί ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να αφήνει στα μελίσσια του έστω ένα μικρό πάτωμα με μέλι για να διαχειμάσουν σωστά και να αναπτυχθούν πρώιμα την άνοιξη. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι υπερβολή και σπατάλη να παραμένει τόσο μεγάλη ποσότητα μελιού για διαχείμαση στο μελίσσι.»
Τέλος ενδιαφέρον έχει στο βιβλίο του Θανάση Μπίκου «ΜΑΝΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ», το κεφάλαιο 17, «8άρα κυψέλη», σελίδες 101-112. Όλο το κεφάλαιο αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της κάθετης ανάπτυξης του μελισσιού. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω τα παρακάτω αποσπάσματα:

Θα ξεκινήσουμε από το σχήμα, το φυσικό πάντα, που παίρνει ένα σμάρι, που «δένει» σε ένα κλαδί δέντρου. Είναι ακριβώς αυτό το σχήμα, που παίρνει ένα σμήνος όταν εγκαθίσταται σ’ έναν οποιονδήποτε χώρο και αρχίζει να χτίζει φυσικές κηρήθρες. Ακόμη παραπέρα, έχει ποτέ αναρωτηθεί κανείς, γιατί θεωρείται και είναι το κοφίνι Χαλκιδικής ιδανικό για πρωΐμηση και παραγωγή σμαριών και για το λόγο αυτό, ακόμη και σήμερα, συντηρείται ένας αφύσικα μεγάλος αριθμός κοφινιών στη μελισσομάννα αυτή της χώρας μας, που δε μπόρεσε η Στάνταρτ να τα εκτοπίσει; Μήπως το σχήμα του κοφινιού αυτού ή ίσως και αυτό, που υποχρεώνει – αναγκάζει το μελίσσι, μέσα σε αυτό, να διαμορφώνεται σε μια «ωοειδή καμινάδα», το βολεύει ν’ αναπτυχθεί και ταυτόχρονα ν’ αναπτύξει ταχύτερα τις ικανότητές του, συντελώντας στην υποβοήθηση της οργάνωσης των πάντων μέσα στην κοινωνία;
Και λίγο παρακάτω στο ίδιο κεφάλαιο συνεχίζει:

Βέβαια δεν προτείνουμε την αλλαγή της κυψέλης μας με κοφίνια, αλλά τον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων του κοφινιού και τη μεταφορά αυτών των πλεονεκτημάτων στις κυψέλες για μια σωστή εξέλιξή τους.
 Δείτε και το χαρακτηριστικό σκίτσο από το βιβλίο του κυρίου Μπίκου, γιατί μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις:Μετά από όλα αυτά, και αφού προβληματίστηκα αρκετά, αποφάσισα να δοκιμάσω τις κυψέλες Dadant 10 πλαισίων γιατί πιστεύω ότι είναι ο συνδυασμός όλων όσων παρέθεσα παραπάνω στα αποσπάσματα των βιβλίων. Ειδικότερα:


 • Η κυψέλη Dadant συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της μεθόδου τροφαποθήκης με 2 μεγάλα πατώματα Langstoth ή ενός μεγάλου πατώματος κι ενός μισού και τα πλεονεκτήματα της κάθετης ανάπτυξης σε μεγάλα πλαίσια. Από όσα σας παρέθεσα στα αποσπάσματα, θεωρώ ότι ακόμα και χωρίς κυψέλες Dadant η μέθοδος της τροφαποθήκης είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσει να εφαρμόσει κάθε Έλληνας μελισσοκόμος.
 • Μια και είμαι ερασιτέχνης και δουλεύω όλη την εβδομάδα, δεν μπορώ να κάνω συχνές επισκέψεις στο μελισσοκομείο μου. Μπορώ να πηγαίνω στην καλύτερη περίπτωση κάθε σαββατοκύριακο τώρα που είναι κοντά, και 1 ή 2 φορές κάθε μήνα όταν τα μεταφέρω στις μελιτοφορίες που επιθυμώ το καλοκαίρι. Άρα τα μεγάλα πλαίσια και ο μεγάλος χώρος της γονοφωλιάς της κυψέλης Dadant θεωρώ ότι λειτουργούν υπέρ μου.
 • Είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος και δεν χρειάζεται να αντικαταστήσω το εξοπλισμό μου, άρα μπορώ πιο εύκολα από κάποιον επαγγελματία να κάνω το πείραμα, μια και ακόμα κι αν όλα πάνε στραβά δεν έχω να χάσω πολλά πράγματα. Δεν ζω από την μελισσοκομία (προς το παρόν τουλάχιστον), αλλά είναι το χόμπι μου. Θέλω πριν προχωρήσω σε κάτι πιο επαγγελματικό να έχω δοκιμάσει κάποια πράγματα, και οι κυψέλες Dadant είναι ένα από αυτά.
 • Οι κυψέλες Dadant που έχω παραγγείλει θα έχουν μισά πατώματα Dadant για αποθήκες μελιού με δεύτερη είσοδο και μεσοκάπακο και καπάκι παλαιού τύπου. Είναι πράγματα που επίσης θέλω να δοκιμάσω και είναι από μόνα τους θέματα για το οποία θα κάνω ιδιαίτερες αναρτήσεις στο μέλλον.

Για να μη σας κουράσω άλλο, δε θα αναφερθώ τώρα στα προβλήματα που συνάντησα όταν αποφάσισα να αγοράσω και να δοκιμάσω τις κυψέλες Dadant, ούτε στους προβληματισμούς μου σχετικά με τους χειρισμούς. Θα αναφερθώ σε αυτά σε μελλοντικές μου αναρτήσεις. 

24 σχόλια:

 1. Καλή επιτυχία εύχομαι στο εγχείρημα σου. Από που τις πήρες ; Την έχεις και ωραία βαμμένα βλέπω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χωρίς να θέλω να θεωρηθεί ως διαφήμιση, μία από ελάχιστες αν όχι η μόνη βιοτεχνία που φτιάχνει κυψέλες Dadant στην Ελλάδα είναι η "LAMBRO SYSTEM ABEE", http://www.kipselilambrou.gr/
   Έπειτα από συμφωνία με τον κατασκευαστή, παρέλαβα τις κυψέλες βαμμένες. Στο μέλλον θα γράψω για τις εντυπώσεις μου από τη χρήση τους στο μελισσοκομείο.

   Διαγραφή
 2. Καλησπερα, μπορεις να με βοηθησεις, και να μου πεις πως μπορω να βρω πλαισια dadant
  ευχαριστω

  Κωστας Βακ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Κώστα. Δες πιο πάνω την απάντησή μου στο πρώτο σχόλιο. Από Ελλάδα δεν ξέρω άλλον μέχρι στιγμής. Στις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Ιταλία δουλεύουν Dadant, οπότε αν δεν έβρισκα στην Ελλάδα, θα κοίταγα να φέρω από το εξωτερικό.

   Διαγραφή
 3. σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου, να σαι καλα, θα κοιταξω και ελπιζω να βρω ακρη..ενημερωνε μας για την πορεια σου στις κυψελες dadant,ειναι πολυ ενδιαφερων... να σαι καλα σταθη
  Κωστας Βακ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΘΕΟΔΩΡΕΛΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  ΝΕΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ
  210 2473411

  ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΑ Κ ΕΓΩ 2 ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σου εύχομαι καλή αρχή με τις Dadant. Σιγά - σιγά γινόμαστε πολλοί, κι αυτό είναι καλό, γιατί έτσι θα μπορούμε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες. Βλέπω ότι είσαι από Αθήνα. Θα επικοινωνήσω μαζί σου για να βρεθούμε όλοι όσοι έχουμε κυψέλες dadant στην Αθήνα, ώστε να γνωριστούμε και να μιλήσουμε από κοντά.

   Διαγραφή
 5. Τα τελαρα μπαινουν στους μελιτοεξαγωγεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα πλαίσια της γονοφωλιάς είναι μεγάλα και δεν μπαίνουν στον μελιτοεξαγωγέα. Αλλά η φιλοσοφία της dadant (και όχι μόνο αν το ψάξεις) είναι ότι τα πλαίσια του γονοθαλάμου δεν τα τρυγάς ποτέ, είναι πλαίσια αποκλειστικά για τις μέλισσες. Ένας φίλος μου Γάλλος μελισσοκόμος που έρχεται συχνά στην Ελλάδα, απορεί που πάμε πολλές φορές με μονά μελίσσια για να πάρουμε μέλι και που τρυγάμε μονές κυψέλες... Πάνω από τη γονοφωλιά μπορείς να βάλεις τα κανονικά πατώματα langstroth ή μισά πατώματα (ακόμα καλύτερα) και να τα τρυγάς κανονικά σε κάθε μελιτοεξαγωγέα που υπάρχει στην αγορά. Υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν βέβαια ιδιοκατασκευές ή ειδικές παραγγελίες σε μελιτοεξαγωγέα για να μπορούν να τρυγούν και τα μεγάλα πλαίσια του γονοθαλάμου.

   Διαγραφή
  2. Τα πλαίσια DADANT μόνο για γονο, διστάσεις 482χ285

   Διαγραφή
 6. Α...μαλιστα...πολυ λογικο....τα μισα μπαινουν ομως στους μελιτοεξαγωγεις ε;απο που θα μπορουσα να προμηθευτω κυψελες dadant;επισης απο που βρισκεις κηρηθρες;οπως και βασιλικο διαφραγμα κ ταιστρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Kυψέλες DADANT για μελισσοκόμους, 12 η 10 πλαισίων .

  Σύστημα με ένα πάτωμα για γονο.

  http://www.imker-technik.de/ελληνικά.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εζτειλα μεηλ...περιμενω τιμες....γιατι στα πλαισια δεν γραφουν...ειναι αξιοπιστοι;εχειςβπαραγγειλει απο εκει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πριν 2 ημέρες έμαθα ότι ο ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΣ της "TECHNOSET BEE" (www.technosetbee.gr, Λεωνιδίου 2, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, Θέση Πυλιχού, τηλ: 210 5593914) έχει έτοιμες προς διάθεση κυψέλες Dadant, τα πλαίσιά τους και κερήθρες, καθώς και εξάρτημα μετατροπής μιας κυψέλης Langstroth σε Dadant. Κάντε κι εκεί μια ερώτηση.
  Επίσης διαβάστε και κάποια πράγματα στο παρακάτω link http://dadant-beehives-hellas.blogspot.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δέιτε στο dadant-hellas.blogsspot.gr. Ο τύπος, Δημητριάδης Πέτρος λέγεται, φτιάχνει κυψέλες dadant από κόντρα πλακέ Θαλάσσης. Απίστευτη ποιότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. πηρα τις πρωτες 5 κυψελες μου απο technoset (dadant)....τωρα υπομονη μεχρι απριλιο για να παρω και παραφυαδες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια που ξεκινάς με τις κυψέλες dadant! Να έχεις καλή ανάπτυξη με μεγάλους πληθυσμούς και πάρα πολλά μέλια!

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Στάθη. Ξέρεις προμηθευτές και τιμές από Dadant; Θα προσπαθήσω φέτος βασιλισσοτροφια με dadant. Επίσης καμία συμβουλή λόγω εμπειρίας καλοδεχούμενη.
   Σε ευχαριστώ πολύ.
   Αλέξανδρος.

   Διαγραφή
  3. Αλέξανδρε καλή επιτυχία με τις κυψέλες Dadant. Η συμβουλή μου είναι να δοκιμάσεις με 2-3 κυψέλες για αρχή, και αν μείνεις ικανοποιημένος να πάρεις περισσότερες. Δες παραπάνω στα σχόλια για να δεις κατασκευαστές.

   Η πιο οικονομική λύση, αν θέλεις απλά να δοκιμάσεις 2-3 κυψέλες, είναι να αγοράσεις από την TECHNOSET BEE 2-3 επεκτάσεις για να μετατρέψεις 2-3 δικές σου κυψέλες langstroth σε dadant. Από εκεί μπορείς να προμηθευτείς και τα πλαίσια. Δεν θα σου στοιχίσει ακριβά και θα κάνεις τις δοκιμές σου.

   Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
 12. Καλησπέρα Αλέξανδρε,
  Τώρα μόλις αντιλήφθηκα ότι τα σχόλια προχωράνε στο θέμα της Νταντάν και συγγνώμη που δεν αντέδρασα νωρίτερα.
  Είμαι ο Γάλλος φίλος του Στάθη, και θα ήθελα να ξέρω αν θέλεις να χρησιμοποιείς τις Κυψέλες τύπου Ντανταν για δοκιμή σαν παραγωγικές κυψέλες ή μόνο για να κάνεις βασιλοτροφία. Κατά την άποψή μου, για την βασιλοτροφία μόνο, δεν αξίζει τον κόπο να πάρεις Νταντάν, δεν νομίζω πως θα επιδράσει θετικά στη ποιότητα των βασιλισσών, και θα σου κάνει μεγάλη δουλειά προσαρμογής. Όντως, μη γνωρίζοντας ούτε την κυψέλη ούτε πως να τη δουλεύεις, θα χάσεις πολύ χρόνο. Αν όμως θέλεις να κάνεις μελισσοκομία με τη Νταντάν, κάνε δοκιμές και θα αποφασίσεις αν σου ταιριάζει. Μπορείς επίσης να διαβάσεις και το σχόλιό μου (και ταπεινή γνώμη μου) στο περιοδικό μελισσοκομική επιθεώρηση (στο πρώτο τεύχος του 2016) στην στήλη οι μελισσοκόμοι ρωτούν.
  Φιλικά

  Έρικ Λαβισόν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Παιδιά, μετά από δύο τρία χρόνια στο ποστ, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας; Λέω να πάρω τις δύο πρώτες μου κυψέλες και κατέληξα στις Νταντάν, με το ίδιο σκεπτικό της ανάρτησης..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, αλλά λόγω των ημερών δεν είχα πρόσβαση στον υπολογιστή μου.

   Οι εντυπώσεις από τις κυψέλες dadant αυτά τα χρόνια είναι πολύ καλές. Τα μισά πατώματα είναι επίσης πολύ σημαντικά για καλή παραγωγή, και είναι κάτι που σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις, ακόμα και αν ο γονοθάλαμος είναι langstroth.

   Φέτος θα βάλω πάνω από τα πατώματα langstroth που έχω μισά πατώματα, ένα ή και δύο αν χρειαστεί, και στο τέλος της χρονιάς θα έχω καλύτερη εικόνα.
   Καλό Πάσχα και καλή επιτυχία στη μελισσοκομική σου πορεία!!!

   Διαγραφή
 14. Αποφασισα να παω κοντρα στα συνηθησμενα και ειμαι υπερμαχος της ντανταν και ολων οσα εχουν γραφτει εδω.Αγορα τις πρωτες κηψελες και απο το Μαρτη και τις μελισσουλες.Νεος ερασιτεχνης στο χορο.Οποτε προσθεστε αλλον ενα στο κλαμπ.Ευχαριστω για οσα εχετε πει συνεχιστε ομως

  ΑπάντησηΔιαγραφή

My Bee Gallery


 • ΛΑΔΑΝΙΑ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΠΕΤΑ-ΠΕΤΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

  ΑΠΟ ΛΑΔΑΝΙΑ ΣΕ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

  ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ