Social Icons

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Ιμάντες πρόσδεσης με καστάνια (ratchet straps) αντί για συνδετήρες

Οι κυψέλες dadant που αγόρασα έχουν καπάκια παλαιού τύπου (τηλεσκοπικό) με μεσοκάπακο. Τα καπάκια παλαιού τύπου με μεσοκάπακο μπορεί να μην τα χρησιμοποιούμε πια στην Ελλάδα, (αρχίσαμε να τα αντικαθιστούμε με τα καπάκια τύπου Αυστραλίας από το 1980 και μετά), αλλά η χρήση τους παραμένει πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό. Είναι ένα θέμα που με έχει προβληματίσει αρκετά και για το οποίο θα κάνω αναφορά σε μελλοντική μου ανάρτηση.

Το θέμα μας όμως σήμερα είναι άλλο. Μια από τις απορίες που είχα όταν αποφάσισα να πάρω τις κυψέλες dadant, ήταν το πώς θα στερεώσω και πώς θα μεταφέρω τις κυψέλες, μια και δεν μπορούσα να βάλω συνδετήρες ή κλείστρα για να στερεώσω το καπάκι. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω στο internet για να δω τι κάνουν στο εξωτερικό και με έκπληξη διαπίστωσα ότι εκεί η χρήση συνδετήρων ή κλείστρων δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο εδώ στην Ελλάδα.

Στο εξωτερικό, όταν θέλουν να σταθεροποιήσουν τα τμήματα της κυψέλης μεταξύ τους ή όταν θέλουν να τις μετακινήσουν σε ένα άλλο μέρος, χρησιμοποιούν τις περισσότερες φορές ιμάντες πρόσδεσης με καστάνια. Ψάξτε να δείτε στο internet φωτογραφίες από κυψέλες στο εξωτερικό. Θα διαπιστώσετε με έκπληξη ότι οι περισσότερες κυψέλες, ακόμα και σε μεγάλα μελισσοκομεία δεν έχουν συνδετήρες ή κλείστρα. Δείτε ενδεικτικά τις παρακάτω εικόνες.


Μετά την αρχική έκπληξη που ένιωσα, θυμήθηκα και τις εικόνες που είχα δει στο βιβλίο του Ανδρέα Θρασυβούλου "Πρακτική Μελισσοκομία" και την απάντηση που έχει στο βιβλίο του σε σχετικό ερώτημα. Σας παραθέτω το απόσπασμα και τις σχετικές φωτογραφίες από το βιβλίο:
Ερώτηση: Τα μελίσσια βρίσκονται σε κυψέλες με κινητή βάση και πρέπει να μεταφερθούν, ενώ οι συνηθισμένοι συνδετήρες δεν ταιριάζουν στις κυψέλες.
Λύση: Ικανοποιητική λύση δίνουν οι ιμάντες με καστάνια, οι οποίοι εξασφαλίζουν ασφαλή σύσφιξη των ορόφων με τη βάση και έχουν αντοχή πάνω από 200 κιλά (εικ. 61)


Εικόνα 55, Διάφοροι τύποι συνδετήρων

Όπως καταλαβαίνετε, είχα τη λύση μπροστά στα μάτια μου, αλλά είχα ακόμα αμφιβολίες κατά πόσο θα με βόλευαν και για το αν μπορούν να ασφαλίσουν ικανοποιητικά τις κυψέλες. Οι ιμάντες πρόσδεσης ήταν κάτι καινούργιο για μένα και ήθελα να βεβαιωθώ ότι δεν θα είχα κάποιο πρόβλημα από τη χρήση τους. Έκανα λοιπόν την έρευνά μου, τους δοκίμασα, και μπορώ να σας πω ότι είναι μια πολύ καλή, φτηνή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη σύσφιξη των ορόφων και την μεταφορά των κυψελών. Δεν είναι τρελοί οι ξένοι που τους χρησιμοποιούν! Επίσης προσφέρουν και μια στοιχειώδη αντικλεπτική προστασία, γιατί όταν οι κυψέλες είναι χωρίς συνδετήρες, η κλοπή τους απαιτεί έξτρα εξοπλισμό και περισσότερη ώρα, κάτι που δρα αποτρεπτικά.

Από σύμπτωση, όταν ξεκίνησα να μαζεύω στοιχεία και να γράφω αυτό το άρθρο, έλαβα το τελευταίο τεύχος του αμερικάνικου περιοδικού "American Bee Journal" (τεύχος Μαΐου 2013) στο οποίο υπάρχει σχετικό άρθρο που περιγράφει με ποιο τρόπο χρησιμοποιούν τους ιμάντες πρόσδεσης και τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη χρήση τους.

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι, όπως σε όλα τα πράγματα, δεν είναι όλοι οι ιμάντες ίδιοι. Υπάρχουν πολλές ποιότητες και αυτοί που μας κάνουν είναι αυτοί που έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για μεταφορές φορτίων. Προσωπικά, αυτούς που αγόρασα, τους πήρα από ένα μαγαζί που εμπορεύεται ναυτιλιακά είδη. Οι συγκεκριμένοι ιμάντες είναι για πρόσδεση φορτίων σε σκάφη και αντέχουν τον ήλιο, το αλάτι, την υγρασία και, όπως μου είπε ο υπεύθυνος, θα κρατήσουν μια ζωή. Επίσης, αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι το υλικό που είναι κατασκευασμένοι οι ιμάντες να έχει ελάχιστη έως μηδενική ελαστικότητα, σύμφωνα με τους κανονισμούς κατασκευής των ιμάντων πρόσδεσης. Μην πάρετε ιμάντες αμφιβόλου ποιότητας.

Αυτό που έκανα για να μειώσω το κόστος ήταν να αγοράσω ιμάντες με καστάνια των 6 μέτρων μαζί με άλλες τόσες επιπλέον καστάνιες, οι οποίες είναι αρκετά πιο φτηνές από το να τις αγοράσεις ήδη προσαρμοσμένες στον ιμάντα. Έκοψα τους ιμάντες στα 2,5 μέτρα και στον υπόλοιπο ιμάντα των 3,5 μέτρων προσάρμοσα την  έξτρα καστάνια. Μπορείτε να πάτε σε έναν τσαγκάρη ή σε κάποιον που ράβει τέντες για να σας ράψει τον ιμάντα στην καστάνια. Με αυτό τον τρόπο από έναν ιμάντα με καστάνια των 6 μέτρων έφτιαξα 2 ιμάντες, έναν των 2,5 μέτρων κι έναν των 3,5 μέτρων. Μια τετραώροφη κυψέλη με κινητή βάση και καπάκι μπορεί να δεθεί με έναν ιμάντα των 3,5 μέτρων, αλλά τις περισσότερες φορές τα 2,5 μέτρα θα καλύψουν τις ανάγκες σας, καθώς δένουν άνετα μια διώροφη κυψέλη, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες. Με αυτό τον τρόπο έχετε διπλάσιο αριθμό ιμάντων και μειώνετε το κόστος.


Διώροφη κυψέλη με ιμάντα των 2,5 μέτρων


Τετραώροφη κυψέλη με ιμάντα των 3,5 μέτρων.  Παρότι τα πατώματα είναι καινούργια και δεν έχουν πρόπολη, δεν κουνιούνται με τίποτα!

Οι μέλισσες κολλάνε τα πατώματα μεταξύ τους με πρόπολη και δεν υπάρχει πρόβλημα για τις κυψέλες όταν είναι στο μελισσοκομείο μας χωρίς ιμάντες. Όταν θα κάνουμε μετακόμιση, η πρόπολη μαζί με τον ιμάντα εγγυούνται την ασφαλή πρόσδεση όλων των τμημάτων της κυψέλης. Δεν κουνιέται τίποτα! Δοκιμάστε το για να δείτε και μόνοι σας.


Κυψέλη Dadant με καπάκι παλαιού τύπου δεμένη με ιμάντα

Καστάνια


Ενδεικτικά να αναφέρω κατά την άποψή μου μερικά από τα πλεονεκτήματα που έχει η χρήση των ιμάντων έναντι της χρήσης των συνδετήρων:


 • Οικονομία. Το κόστος για να ασφαλίσεις μια διώροφη κυψέλη με συνδετήρες είναι περίπου ίδιο με την αγορά ενός ιμάντα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τετραώροφη κυψέλη.
 • Δεν ανοίγεις τρύπες στο ξύλο και γλυτώνεις τα σκασίματα του ξύλου από τις βίδες ή την εφαρμογή των συνδετήρων. Αυτό συμβάλει στην αντοχή των κυψελών στο χρόνο και στην υγρασία.
 • Κερδίζεις εργατοώρες από την εργασία περάσματος των συνδετήρων στα πατώματα, τις βάσεις και τα καπάκια, ειδικά αν έχεις πολλές κυψέλες.
 • Ευκολότερη συντήρηση των πατωμάτων, δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με τους συνδετήρες, δεν σε εμποδίζουν στο βάψιμο.
 • Δεν υπάρχει πρόβλημα με την μη συμβατότητα των συνδετήρων. Αν έχεις παλιές κυψέλες στις οποίες είχες περάσει τους συνδετήρες με άλλο οδηγό ή σου έχει δανείσει ένας φίλος σου κάποια πατώματα ή βάσεις, δεν σε απασχολεί αν ταιριάζουν ή όχι οι συνδετήρες μεταξύ των πατωμάτων.
 • Οι χρήση ιμάντων λειτουργεί αποτρεπτικά σε ενδεχόμενη απόπειρα κλοπής των κυψελών.


Έχουμε συνηθίσει τη χρήση των συνδετήρων, αλλά είναι απλά μια συνήθεια και, όπως όλες οι συνήθειες, μπορεί να αλλάξει με μια άλλη, τη χρήση ιμάντων πρόσδεσης με καστάνια!

6 σχόλια:

 1. Στα καπάκια παλαιού τύπου αν θέλεις να βάλεις συνδετήρα τύπου Σωτηρόπουλου, μπαίνει το αρσενικό του συνδετήρα εσωτερικά στο κούτελο του καπακιού βάζοντας ένα ξύλινο τακάκι στη έδρατου για να βγει πιο έξω και να έχει σύμπτωση με το θηλυκό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αντώνη δεν ήξερα για τους συνδετήρες τύπου Σωτηρόπουλου. Θα το ψάξω και θα σας πω. Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία!

   Διαγραφή
 2. πόσο σου κόστισαν ο ιμάντας 6 μέτρων και πόσο οι 2 καστάνιες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο κάθε ιμάντας των 6 μέτρων με ραμμένη ήδη την καστάνια στοίχισε €4,40. Η κάθε καστάνια που πήρα επιπλέον στοίχισε €2,60. Για το ράψιμο της κάθε καστάνιας με τον ιμάντα που έκοψα έδωσα €1,00. Αν τα προσθέσεις όλα και διαιρέσεις με το 2 έχεις σαν αποτέλεσμα ότι ο κάθε ιμάντας μαζί με την καστάνια ραμμένη στοίχισε €4,00. Όλες οι τιμές που λέω περιλαμβάνουν το Φ.Π.Α.

   Διαγραφή
 3. Καλός τρόπος...Με το καπάκι παλαιού τύπου όμως αναγκαστικά πρέπει μονίμως να είναι δεμένο με τον ιμάντα γιατί θα το πάρει ο αέρας...Άρα δεν είναι και τόσο αντικλεπτικό...Κατά τ'άλλα είναι πολύ καλή λύση!Μπράβο σου που ξεφεύγεις από τα τετριμένα...

  Εμείς οι νέοι μελισσοκόμοι πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα και έχουμε απέναντί μας ισχρυρά στερεότυπα,παντογνωσία (που στην ουσία είναι ημιμάθεια και το αντίθετο της δια βίου μάθησης) και πολλές φορές εμπάθεια όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό...Και πάλι μπράβο σου!!!

  Το είπα και σε άλλο ποστ,είμαι στη διάθεσή σου για επικοινωνία αν θέλεις...

  Στάθης Μυστακόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τις κυψέλες τις έχω στο μελισσοκομείο μου χωρίς ιμάντες. Για να μην φεύγουν τα καπάκια έχω βρει τι λύση των παλιών: Μια βαριά πέτρα από επάνω και το καπάκι δεν πάει πουθενά. Τους ιμάντες τους έχω μόνο για τις μεταφορές. Δεν θα είχα πρόβλημα να αφήσω τους ιμάντες στις κυψέλες, αλλά όπως είπα, τους βγάζω για να δυσκολέψω τους επίδοξους κλέφτες.

   Διαγραφή

My Bee Gallery


 • ΛΑΔΑΝΙΑ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΠΕΤΑ-ΠΕΤΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

  ΑΠΟ ΛΑΔΑΝΙΑ ΣΕ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

  ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ