Social Icons

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Περιπέτειες με την έκδοση Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου


Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου που ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την μελισσοκομία, είχα ακούσει για διάφορες ιστορίες με τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς διάφοροι μελισσοκόμοι όταν προσπάθησαν να πάρουν μελισσοκομικό βιβλιάριο, αλλά δεν είχα δώσει πολύ προσοχή. Σκεφτόμουν ότι όταν έρθει η ώρα για να βγάλω το δικό μου θα έχω φροντίσει να έχω όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ήμουν σχετικά αισιόδοξος.

Δυστυχώς η αισιοδοξία μου δεν απέδωσε. Δείξτε λίγο υπομονή, διαβάστε την περιπέτειά μου και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.Το πολυπόθητο Μελισσοκομικό Βιβλιάριο

Στις αρχές της άνοιξης περίπου επισκέφτηκα το αρμόδιο γραφείο με βάση τον τόπο κατοικίας μου, την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής που εδρεύει στην οδό Λεωφ. Θησέως 283 στην Καλλιθέα. Αρμόδια για την έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου στο συγκεκριμένο γραφείο είναι η κα Ευμορφία Ζάχου.

Η κα Ζάχου μου έδωσε μια φωτοτυπία από την σελίδα του ΦΕΚ/Β/642/28-5-2001 στο οποίο δημοσιεύεται η απόφαση 570910/1415/2001 με την οποία στο άρθρο 4 ορίζεται η διαδικασία έκδοσης μελισσοκομικού βιβλιαρίου. Το ΦΕΚ μπορείτε να το κατεβάσετε και να το διαβάσετε από τη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου. Στη συνέχεια μου είπε ότι εκτός από τα οριζόμενα στο άρθρο 4, για να μου βγάλει μελισσοκομικό βιβλιάριο θέλει αυτός ο οποίος θα μου πουλήσει ή παραχωρήσει τα μελισσοσμήνη να κάνει και την αντίστοιχη μεταβολή στο μελισσοκομικό του βιβλιάριο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5. Μου τόνισε ότι αν δεν γίνει αυτή η μεταβολή, δεν πρόκειται να μου χορηγήσει ποτέ κωδικό αριθμό μελισσοκομικού βιβλιαρίου.


Η αλήθεια είναι με προβλημάτισε η τελευταία της επισήμανση και σκέφτηκα ότι μάλλον θα έχω μπλεξίματα. Έτσι, προς το τέλος Μαρτίου, όταν πήγα μαζί με άλλους 4 φίλους για να πάρουμε παραφυάδες από τον μελισσοκόμο Δ.Α., του το επισήμανα και τον παρακαλέσαμε αν μπορεί να κάνει τη μεταβολή για να μας βοηθήσει και  να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την έκδοση του μελισσοκομικού μας βιβλιαρίου, καθώς τρεις από τους πέντε της παρέας μας θα έπρεπε να καταθέσουν τα χαρτιά τους στο γραφείο της κας Ζάχου.  Γέλασε με αυτό που του ζητήσαμε και μας είπε να μην ανησυχούμε και ότι κανείς δεν του το έχει ζητήσει αυτό μέχρι τώρα. Μάλιστα μας υποσχέθηκε ότι θα έπαιρνε τηλέφωνο την κα Ζάχου και θα τις εξηγούσε ότι κάθε άνοιξη κόβει παραφυάδες και δίνει σε πολλούς μελισσοσμήνη, ότι είναι η πρώτη φορά που του το ζητούν και ότι αν ίσχυε αυτό που ισχυρίζεται η κα Ζάχου θα έπρεπε να μην κάνει άλλη δουλειά, αλλά να τρέχει κάθε λίγο και λιγάκι στο αρμόδιο γραφείο της Περιφέρειάς του για να κάνει μεταβολές.


Για να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα ο Δ.Α. μας έδωσε εκτός από την υπεύθυνη δήλωση πώλησης μελισσοσμηνών, τιμολόγιο πώλησης και γνήσιο αντίγραφο της πρώτης και τελευταίας σελίδας του εν ισχύ θεωρημένου μελισσοκομικού του βιβλιαρίου. Μας είπε ότι αυτά είναι υπερ-αρκετά αποδεικτικά στοιχεία απόκτησης μελισσοσμηνών και ότι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα.


Δεν μπορούσαμε να τον πιέσουμε να κάνει κάτι παραπάνω, και φύγαμε με τις παραφυάδες μας και τα χαρτιά, ευχόμενοι να έχει δίκιο και να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα με την κα Ζάχου.


Την Πέμπτη 25 Απριλίου πήγα στο αρμόδιο γραφείο της Περιφέρειάς μου και επειδή η κα Ζάχου ήταν ασθενής, κατέθεσα την αίτηση έκδοσης μελισσοκομικού βιβλιαρίου μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο πρωτόκολλο. Ο κος Κορμάς Ευστάθιος, που είναι στο ίδιο γραφείο με την κα Ζάχου, μου είπε ότι μόλις επέστρεφε η κα Ζάχου στο γραφείο θα κοιτούσε την αίτηση και θα με έπαιρνε τηλέφωνο. Τη Δευτέρα 29 Απριλίου και μη έχοντας ακόμα κάποια ειδοποίηση από την κα Ζάχου πήγα στην Καλλιθέα για να δω σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.


Η κα Ζάχου ήταν στο γραφείο, βρήκε την αίτησή μου και κοίταξε τα δικαιολογητικά:
 • Αίτηση - δήλωση εις διπλούν - ΟΚ
 • Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 για την ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων - ΟΚ
 • Δύο πρόσφατες φωτογραφίες - ΟΚ
 • Βεβαίωση περί κατοχής των μελισσοσμηνών από Μελισσοκομικό Σύλλογο ή εφόσον δεν υπάρχει από Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής της μόνιμης κατοικίας του - ΟΚ (σύμφωνα με  υπόδειξη της κας Ζάχου στην υπεύθυνη Δήλωση για την ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων συμπλήρωσα ότι δεν υπάρχει Μελισσοκομικός ή Αγροτικός σύλλογος στην περιοχή της μόνιμης κατοικίας μου)


Και πάμε στο τελευταίο που απαιτείται στο άρθρο 4 της απόφασης 570910/1415/2001, ΦΕΚ/Β/642/28-5-2001: • Αποδεικτικά στοιχεία απόκτησης των μελισσοσμηνών


Στο σημείο αυτό της έδωσα την υπεύθυνη δήλωση πώλησης μελισσοσμηνών με το γνήσιο της υπογραφής του Δ.Α. καθώς και το αντίστοιχο τιμολόγιο πώλησης. Με ρώτησε αν μου πούλησε μαζί και τις κυψέλες ή είχα δικές μου. Έδωσα λοιπόν γνήσιο αντίγραφο του τιμολογίου με το οποίο είχα αγοράσει κυψέλες στο όνομά μου μαζί με του φίλους μου και τις επέδειξα το αυθεντικό τιμολόγιο.


Στη συνέχεια μου ζήτησε θεωρημένο αντίγραφο τού μελισσοκομικού βιβλιαρίου τού Δ.Α. Της το προσκόμισα και αφού το κοίταξε για λίγη ώρα μου είπε:


- Μα εδώ φαίνεται ότι ο κος Δ.Α. έχει 610 μελισσοσμήνη και δεν έχει κάνει μεταβολή για τα δώδεκα (12) μελισσοσμήνη που σας πούλησε.


Της εξήγησα ότι είχα ζητήσει από τον κο Δ.Α. να κάνει τη μείωση και ότι αρνήθηκε ευγενικά, εξηγώντας της όλα όσα είχαν διαδραματιστεί με τον Δ.Α. και σας έχω ήδη αναφέρει πιο πάνω.


Σε εκείνο το σημείο μου είπε ότι δε μπορεί να μου βγάλει κωδικό αριθμό και ότι η διαδικασία θα πάγωνε μέχρι να έκανε τη μείωση στο μελισσοκομικό του βιβλιάριο ο κος Δ.Α.


Της εξήγησα ευγενικά ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο άρθρο 4 και ότι είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Τη ρώτησα αν όλα όσα απαιτούνται από εμένα ήταν εντάξει και απάντησε ότι όλα ήταν ΟΚ, αλλά ήθελε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και ο πωλητής. Της ανέφερα αρκετές φορές ότι αυτό δεν έχει να κάνει με εμένα και ότι αν θέλει μπορεί να κινηθεί υπηρεσιακά εναντίον του κου Δ.Α., αλλά την παρακάλεσα να μην με καθυστερεί και να μην με ταλαιπωρεί για πράγματα που δεν με αφορούν.


Της ανέφερα σαν παράδειγμα ότι αν ο κος Δ.Α. δεν απέδιδε το ΦΠΑ από το τιμολόγιο που μου έδωσε, θα ήμουν υπεύθυνος εγώ; Η απάντηση ήταν ότι έτσι ερμηνεύει την απόφαση και ότι θέλει να είναι εντάξει και οι δύο πλευρές.


Στην ερώτησή μου, "αν ο κος Δ.Α. δεν θέλει να κάνει μεταβολή, ακόμα και αν τον πιέσω ή του βάλω το πιστόλι στον κρόταφο, εγώ δεν θα πάρω μελισσοκομικό βιβλιάριο;" η απάντηση ήταν ΟΧΙ, δεν θα βγάλετε βιβλιάριο, σας είχα προειδοποιήσει.


Στη συνέχεια της εξήγησα ότι οι άλλοι δύο φίλοι μου που έχουμε μαζί μελίσσια κατέθεσαν τα ίδια χαρτιά, ο ένας στην αντίστοιχη Δ/νση του Περιστερίου Αττικής και ο άλλος στην Ανατολική Περιφέρεια Αττικής, και πήραν και οι δύο αριθμό μελισσοκομικού βιβλιαρίου χωρίς κανένα πρόβλημα μέσα σε μία ημέρα. Τη ρώτησα το γιατί εκείνοι δεν είχαν αντίστοιχο πρόβλημα και μου απάντησε ότι για να βάλει την υπογραφή της θέλει όλα όσα μου ζητάει και ότι οι άλλοι συνάδελφοί της είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους.


Σε κάποιο σημείο ανέφερα στην κα Ζάχου ότι σύμφωνα με τη γνώμη μου, το πνεύμα του νόμου, όπως περιγράφεται στη διαδικασία του άρθρου 4, είναι να πιστοποιήσει ότι κατέχω τα μελισσοσμήνη νόμιμα και δεν είναι προϊόν κλοπής, κάτι που αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά που έχω ήδη προσκομίσει. Μου απάντησε ότι αυτά δεν φτάνουν και θέλει και τη μεταβολή στο βιβλιάριο του πωλητή.


Επειδή όπως καταλαβαίνετε οι αντοχές μου είχαν φτάσει στα όριά τους, της είπα να μου πει τι πρέπει να κάνω τώρα, μια κι εγώ δεν μπορώ να κυνηγάω τον κο Δ.Α. από πίσω για να τον συμμορφώσω και να κάνει την μεταβολή για χάρη μου.


Στο σημείο εκείνο μου είπε ότι θα κάνει υπηρεσιακό σημείωμα προς την αντίστοιχη δ/νση του νομού Βοιωτίας για να καλέσουν τον κο Δ.Α. να κάνει τη μεταβολή. Μόνο όταν θα είχε τη μεταβολή στα χέρια της θα με καλούσε για να μου δώσει αριθμό.Η αίτηση που έστειλε η κα Ζάχου στην αντίστοιχη Δ/νση της Βοιωτίας

Στο σημείο εκείνο αποχώρησα και πήρα τηλέφωνο τον Δ.Α. και του εξήγησα ότι η κα Ζάχου θα στείλει αίτημα για μεταβολή στην αντίστοιχη Δ/νση της Βοιωτίας και τον παρακάλεσα να βοηθήσει να ξεμπλέξω από αυτή την κατάσταση. Ο Δ.Α. πήρε αμέσως τηλέφωνο την κα Ζάχου, αλλά δεν κατάφερε να την μεταπείσει ότι αυτό που ζητάει είναι γραφειοκρατικό και ότι δεν χρειάζεται να κάνει αυτός μεταβολή για να μου δώσει εμένα αριθμό. 


Μετά από όλα αυτά είπα στους άλλους δύο φίλους μου με τους οποίους έχουμε μαζί μελίσσια και οι  οποίοι δεν μπορούσαν να έρθουν μαζί με εμένα εκείνη την περίοδο για να κάνουν μαζί μου αίτηση για μελισσοκομικό βιβλιάριο να περιμένουν μέχρι να έχουμε νεώτερα.


Ο καιρός περνούσε και επειδή σχεδιάζαμε την Παρασκευή 24 Μαΐου να μεταφέρουμε και οι πέντε φίλοι τα μελίσσια μας στη Αρκαδία, τη Δευτέρα 13 Μαΐου πήραμε τηλέφωνο τον Δ.Α. να δούμε αν έχει κάνει την μεταβολή, ώστε να πάμε μαζί με τους άλλους 2 φίλους μου να υποβάλλουν κι αυτοί την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους για μελισσοκομικό βιβλιάριο και να προλάβουμε να πυροσφραγίσουμε τις κυψέλες μας πριν τη μεταφορά τους. Ο Δ.Α. μας είπε ότι τον είχαν πάρει τηλέφωνο από το γραφείο της Βοιωτίας και ότι θα πήγαινε να κάνει την μεταβολή για να ξεμπερδεύουμε όταν θα ήταν εύκαιρος.


Για να έχω μια δεύτερη γνώμη πάνω στο θέμα κάλεσα στο γραφείο της ΟΜΣΕ και ζήτησα τη γνώμη της Ομοσπονδίας στο θέμα. Μίλησα με μια κυρία που δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομά της και μου είπε ότι η κα Ζάχου κάνει κατάχρηση εξουσίας. Όπως μου εξήγησε, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 θα έπρεπε να μου δώσει αριθμό γιατί το θέμα της μεταβολής που αναφέρεται το άρθρο 5 δεν έχει να κάνει με εμένα. Κλείνοντας μου είπε ότι αν ήθελε η κα Ζάχου, θα μπορούσε να ζητήσει υπηρεσιακά τον έλεγχο του κου Δ.Α. από την αντίστοιχη υπηρεσία, αλλά δεν θα έπρεπε για κανένα λόγο να με καθυστερήσει και να με ταλαιπωρήσει για κάτι που δεν έχει να κάνει με εμένα.


Έτσι την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 8 το πρωί ήμουν και πάλι στο γραφείο της κας Ζάχου μαζί με τους 2 φίλους μου. Με ρώτησε τι έκανα με τον κο Δ.Α. και της είπα ότι πριν 2 ημέρες μιλήσαμε και μας είπε ότι θα κάνει την μεταβολή. Οι φίλοι μου συμπλήρωσαν τις αιτήσεις και τις υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτούνται και υπέβαλαν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο ένας για 6 μελίσσια και ο άλλος για 19. Στη συνέχεια η κα Ζάχου, όταν είδε ότι και οι τρεις είμαστε φίλοι, ότι έχουμε μαζί τα μελίσσια και ότι και οι τρεις είχαμε πάρει παραφυάδες από τον Δ.Α., πήρε τηλέφωνο το αντίστοιχο γραφείο της Βοιωτίας, οι οποίοι την πληροφόρησαν ότι είχαν πάρει τηλέφωνο τον κο Δ.Α. για να κάνει τη μεταβολή, ότι είχε πει ότι θα περάσει όταν μπορέσει αλλά ακόμα δεν το είχε κάνει.


Στο σημείο αυτό μας είπε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αριθμό και θα πρέπει να κάνει χαρτί στην Βοιωτία και για τους 2 φίλους μου, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε βιβλιάριο.


Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το τι έγινε τις επόμενες 2 ώρες μέχρι τη στιγμή που τελικά αποχωρήσαμε από το κτίριο δεν περιγράφεται. Άλλοτε με ήρεμο και συγκαταβατικό τρόπο, κι άλλοτε με φωνές κι εντάσεις, προσπαθούσαμε να πείσουμε την κα Ζάχου ότι αυτά που ζητάει είναι παράλογα, ότι μας καθυστερεί και ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει να μας βοηθήσει.


Ο πιο ήρεμος από τους τρεις της παρέας εξήγησε στην κα Ζάχου και στον κο Κορμά που είναι μαζί της στο γραφείο ότι είμαστε 5 φίλοι που έχουμε μαζί τα μελίσσια, ότι οι υπόλοιποι 2 έχουν βγάλει με τα ίδια δικαιολογητικά σε άλλες κατά τόπους Δ/νσεις αριθμό και ότι περιμένουν μέσα στην εβδομάδα τον επιτόπιο έλεγχο που προβλέπεται από τη διαδικασία. Τους ζήτησε σαν συμβιβαστική λύση να μας δώσει αριθμούς για να πυροσφραγίσουμε και να γίνει ο επιτόπιος έλεγχος ενώ τα μελίσσια είναι κοντά στον τόπο κατοικίας μας, ώστε να μην τρέχουμε στην Αρκαδία μέσα στο δάσος για πυροσφράγιση και επιτόπιο έλεγχο με όλα όσα αυτό συνεπάγεται σε έξοδα και χαμένο χρόνο από εμάς, αλλά να μην μας εκδώσει το μελισσοκομικό βιβλιάριο μέχρι να κάνει την μεταβολή ο Δ.Α. Ακόμα και σε αυτή τη συμβιβαστική πρόταση ήταν ανένδοτη. Η μόνη παραχώρηση που έκανε ήταν να μας πει ότι δεν θα τηρήσει το περιθώριο του ενός μηνός που προβλέπει η διαδικασία για τον επιτόπιο έλεγχο, αλλά θα μας δώσει όσο χρόνο χρειαζόμαστε.


Της είπα ότι είχα επικοινωνήσει με την ΟΜΣΕ και της εξήγησα τη θέση της Ομοσπονδίας πάνω στο θέμα, αλλά μας απάντησε ότι η Ομοσπονδία δεν βάζει υπογραφές, αυτή τις βάζει, και ότι αν κάποιος από την Ομοσπονδία θέλει, ας έρθει να πάρει την ευθύνη και να βάλει αυτός την υπογραφή του.


Αν και δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή εικόνα του τι έγινε αυτές τις 2 ώρες, να σας επισημάνω ότι η κα Ζάχου προσπαθούσε όλη τη ώρα να βρει στα δικαιολογητικά που είχαμε υποβάλει κάποιο λάθος ή κάτι στο οποίο θα μπορούσε να μας δημιουργήσει πρόβλημα. Για παράδειγμα, όταν είδε ότι στο τηλέφωνο της μίας εκ των υπεύθυνων δηλώσεων που μας είχε δώσει ο Δ.Α., αντί για τηλέφωνο Βοιωτίας είχε τηλέφωνο που αντιστοιχεί στην Αθήνα, μας ρώτησε γιατί συμβαίνει αυτό και πήρε τηλέφωνο τον αριθμό της Αθήνας για να δει σε ποιον αντιστοιχεί το νούμερο. Απάντησε ο πατέρας του Δ.Α. στον οποίο είπε ότι ο γιος του μας δημιουργεί προβλήματα και ο άνθρωπος προσπάθησε να δει τι μπορεί να κάνει για να μας βοηθήσει.


Όταν σε άλλη στιγμή είδε ότι το τιμολόγιο αγοράς κυψελών ήταν στο όνομά μου και ότι οι δύο φίλοι μου δεν είχαν αντίστοιχο τιμολόγιο, στην εξήγηση που της έδωσα ότι είχαμε αγοράσει όλοι μαζί τις κυψέλες και τις μοιραστήκαμε, μας έβαλε και κάναμε ξεχωριστές υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες δηλώναμε ότι εγώ τους είχα παραχωρήσει τις κυψέλες. Στη συνέχεια μέτραγε τις κυψέλες του τιμολογίου για να δει αν μας καλύπτει με βάσει αυτά που είχαμε δηλώσει. Ζήσαμε όπως καταλαβαίνετε κωμικοτραγικές καταστάσεις.


Ο κος Κορμάς κάποια στιγμή ομολόγησε ότι αυτά που λέμε είναι λογικά και πρότεινε να υποβάλω γραπτώς αίτηση για διευκρίνηση του θέματος, κάτι που φυσικά κι έκανα.Η αίτηση για διευκρίνηση του θέματος που υπέβαλα


Για να μην διαβάζετε το χειρόγραφο, η αίτηση για διευκρινήσεις που κατέθεσα λέει τα παρακάτω:Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζω ότι την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 σας υπέβαλα συνημμένα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έκδοσης μελισσοκομικού βιβλιαρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της με αριθμό  370910/14.5.2001 Απόφασης του Υπ. Γεωργίας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ/Β/642/28-5-2001. Δεδομένου ότι πληρούνται όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις του εν λόγω άρθρου και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, παρακαλώ να μου διευκρινίσετε εάν είναι απαραίτητο να εμφανίζεται η μεταβολή στο μελισσοκομικό βιβλιάριο του πωλητή ως δικαιολογητικό για την έκδοση του δικού μου μελισσοκομικού βιβλιαρίου, δεδομένου ότι δεν έχω καμία σχέση με τις ενέργειες που απαιτούνται από αυτόν και στις άλλες αντίστοιχες Διευθύνσεις δεν το απαιτούν.

Για να μην σας κουράζω άλλο, δεν κρύβω ότι ντρέπομαι για την συμπεριφορά μου, όταν σε ορισμένες στιγμές ύψωσα αρκετά τον τόνο της φωνής μου νευριασμένος, αλλά και για την στάση ενός εκ των 2 φίλων μου, που λόγω χαρακτήρα ήταν πιο νευρικός και κάποια στιγμή ήρθε στα όρια της συμπλοκής με τον κο Κορμά, ο οποίος μπήκε στη μέση για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ζητάω και δημόσια συγνώμη για την παρεκτροπή μου, παρόλο που ήταν απόρροια της στάσης της κας Ζάχου, η οποία δεν δεχόταν κανένα συμβιβασμό. Ήταν σαν να μιλάς σε τοίχο.


Δεν ξέρω αν και πότε τελικά θα βγάλω μελισσοκομικό βιβλιάριο. Η περιπέτειά μου όμως δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το πώς ένας δημόσιος υπάλληλος καταρρακώνει τη φήμη όλων των υπολοίπων και στρέφει τη γραφειοκρατία εναντίον του πολίτη, σε μια εποχή μου συζητάμε για απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της παραγωγικότητας. Η κα Ζάχου αντί να είναι αρωγός σε μια καινούργια προσπάθεια και να προσπαθεί να βοηθήσει τους νέους μελισσοκόμους, βάζει ανόητα εμπόδια και καθυστερεί όποιον θέλει να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία.


Τέλος πιστεύω ότι η ΟΜΣΕ θα πρέπει να παρέμβει κάποια στιγμή και να διευκρινίσει τη διαδικασία έκδοσης μελισσοκομικού βιβλιαρίου, ώστε να ακολουθείται η ίδια διαδικασία και να απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά από όλες τις κατά τόπους Υπηρεσίες και όχι ο κάθε υπάλληλος να ερμηνεύει κατά το δοκούν την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας.


19 σχόλια:

 1. η ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από την εξάλειψη της γραφειοκρατίας(που λέει και ο Καλαματιανός)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. χαχχαχαχαχαχαχαχα μου θύμισες ό,τι πέρασα και εγώ πριν 3 χρόνια!!!!
  http://makribees.blogspot.gr/2011/06/blog-post.html
  Καλή συνέχεια και καλά μέλια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είχα διαβάσει τις περιπέτειές σου και πίστευα ότι θα ήμουν πιο τυχερός... Διαψεύστηκα! Τώρα θέλω να δω πώς και πότε θα ξεμπλέξω...

   Διαγραφή
  2. Τσακάλης Γιώργος24 Μαρτίου 2014 - 4:52 μ.μ.

   αυτό που κάνει είναι παράνομο μεταβολή στο βιβλιάριο κάνει κάποιος όταν μεταβάλλεται κατα 10% ο αριθμός των μελισσοσμηνών που κατέχει πρώτον και δευτερον πες στην ηλίθια οτι εαν κόψω 100 παραφυάδες βρε ζώον και γινει μαλακία και χασω 30 θα μαλακίζομαι με μεταβολές στο βιβλιάριο?
   καντε της μια αναφορά ο καθένας ρε να την ξηλώσουν τη φώκια που καθεστε και τηνε παρακαλατε

   Διαγραφή
 3. Μήνυση ρε παιδιά , και αποζημίωση , όχι ότι θα αλλάξουν πολλά αλλά τουλάχιστον να μη κοιμάται καλά το βράδυ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γεωπόνος γραφειοκρατική, πίσω από έναν υπολογιστή, η κα. Ζάχου Ευμορφία, κάνει τη ζωή δύσκολη κάθε νέου μελισσοκόμου, με πολλαπλές ζημιές.

  Χάνουμε χρόνο από τις δουλειές μας, αυξάνουμε τα έξοδά μας, γινόμαστε παράνομοι προς το κράτος το οποίο χάνει φόρους, σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί ορθοποδήσει.

  Δεν ξέρω τι σκοπό έχει και σε πόσους έχει κάνει τη ζωή δύσκολη ή σε πόσους θα την κάνει μετά από εμάς, πρέπει όμως να μπει ένα τέλος σε τέτοιου είδους δημοσίων υπαλλήλων.

  Γεωπόνος η οποία ισχυρίζεται ότι τα γιδοπρόβατα είναι το ίδιο με τα μελίσσια και ότι ο όρος παραφυάδα είναι Ελληνική εφεύρεση, θα έκανε τους δασκάλους της μελισσοκομίας να σκίσουν τα πτυχία τους.

  Αν λοιπόν τα μνημόνια και η κρίση μπορούν να έχουν και ένα θετικό, τότε τέτοιου είδους δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να πάνε στα σπίτια τους.

  Θανάσης Ηρακλέους
  (ένας εκ των τριών ταλαιπωρημένων φίλων που αναφέρονται στην παρούσα ανάρτηση)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όσο διάβαζα την ανάρτησή σου, τόσο μου ερχόντουσαν στο μυαλό εικόνες από πραγματικά άθλιους δημόσιους υπάλληλους που βγάζουν τις παραξενιές και τα ψυχολογικά τους στον ανυποψίαστο πολίτη που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, απλά και μόνο επειδή μπορούνε.

  Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Από τη μία συμπάθεια για το πρόβλημά σου και από την άλλη εκνευρισμό που ποτέ κανείς μας δεν κάνει κάτι να αλλάξει όλα αυτά τα στραβά της σάπιας Ελλάδας.

  Όσο διάβαζα θυμήθηκα τον εαυτό μου:
  1) 2011 – να μαλώνει με τον διευθυντή του Ο.Α.Σ.Θ. για πρόστιμο που μου επιβλήθηκε χωρίς να φταίω (τελικά το πλήρωσα κανονικά για να ξεμπλέξω).
  2) 2011 – να προσπαθεί να συνεννοηθεί με τον υπεύθυνο της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. για να μου αλλάξουν το χαλασμένο ρολόι (τελικά το άλλαξα μόνος μου).
  3) 2012 – να περιμένει επανειλημμένως με τις ώρες να εξυπηρετηθεί από τον ίδιο αδιάφορο υπάλληλο του ταχυδρομείου Ξάνθης
  και τόσες άλλες περιπτώσεις που ενώ είχα δίκιο δεν έκανα το παραμικρό για να το βρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε την εποχή του Internet είναι να δίνουμε δημοσιότητα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Παλιά έμεναν στο σκοτάδι και δύσκολα μαθεύονταν όλα αυτά. Αν βγαίνουν στο φως, πιστεύω ότι οι υπάλληλοι θα το σκέφτονται περισσότερο και αυτό θα βοηθήσει στο να ελαττωθούν σιγά - σιγά τα περιστατικά ταλαιπωρίας των πολιτών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

   Διαγραφή
  2. Στείλε της τότε ένα link στο προσωπικό της email :)

   Διαγραφή
 6. Κασερι θελει η υποθεση, όπως σε πολλους απο δαυτους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στάθη δυσάρεστη περιπέτεια. Ελπίζω να ξεμπέξεις σύντομα. Θυμίσου όμως, οτι αυτό το κάνεις για να διασφαλίσεις τις κυψέλες σου. Να κάνω εγώ μια ερώτηση που νομίζω οτι θα συνεισφέρει στην κουβέντα γιατί παίζει ρόλο;

  Πόσα μελίσσια είχες πριν αποφασίσεις να βγάλεις αριθμό; Ποτε και πως πρωτο ξεκίνησες και που είχες βρει τα πρώτα σου αδήλωτα μελίσσια. Τώρα που δεν έχεις ακόμα αριθμό, έχεις τις κυψέλες σου χύμα στο κύμα χωρίς πυροσφράγιση; Απάντησε μου αν θες αυτά και θα σου πω μια παράμετρο που ίσως δεν την έχεις σκεφτεί.

  Φιλικά Μάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάνο καθυστέρησα να σου απαντήσω γιατί το Σαββατοκύριακο μετέφερα τα μελίσσια στην Αρκαδία.

   Είχα ξεκινήσει πριν 2 χρόνια με 2 μελίσσια που μου είχε δώσει ο θείος της γυναίκας μου (επίσης ερασιτέχνης μελισσοκόμος χωρίς μελισσοκομικό βιβλιάριο) και έναν αφεσμό που είχα πιάσει, σύνολο τρία μελίσσια.

   Όλες οι κυψέλες μου, 12 στο σύνολο, είναι έως σήμερα χωρίς πυροσφράγιση.

   Διαγραφή
  2. Καταρχάς χαίρομαι που αν κατάλαβα καλά μάλλον ξέμπλεξες. Δες τώρα και αυτή την εκδοχή. Ερχομαι εγώ και σου κλέβω τα 12 μελίσσια και μετά πάω στον φίλο μου τον Γ.Δ. και του λέω:
   -Γεια σου Γ.Δ. Εχω 12 αφράγιστα μελίσσια και θέλω να πουμε οτι μου τα πούλησες. Δε μου δίνεις ενα χαρτί οτι ειναι 12 παραφυάδες σου και να σου δώσω κι εγω 50 ευρουλακια να πάρω νουμεράκι? Το κάνει ο Γ.Δ. και ξεπλένουμε την κλοπη. Την ίδια εβδομάδα λέω στο φίλο μου τον Λ.Χ. που ειμαστε παιδικοι φιλοι και ρεμάλια πως πηρα νουμερα για κλεμμένα μελίσσια. Ο Λ.Χ. παει και κλεβει αλλα 15 και του κάνει ο Γ.Δ. ενα χαρτάκι με το αζημείωτο και τα ξεπλένουμε κι αυτά.

   Με λιγα λόγια με την πατέντα της παραφυάδας μπορεί κάποιος να ξεπλύνει όλα τα κλεμμένα μελισσια της ελλάδας. Αν όμως στο βιβλιάριο του αναγραφετε η μεταβολή, όπως σου ζήτησε η μανταμ, η απατη θα εχει οριο. Δεν μπορεί ο Γ.Δ. να λεει ειχα 50 μελισια δηλωμενα κι εκοψα 180 παραφυάδες τις οποίες τις εδωσα.

   Με ενα παρομοιο κόλπο μπορει ο παραγωγος να πουλα όσο μέλι θέλει. Εχω μια κυψέλη δηλωμενη και λεω οτι πουλάω 500 κιλα μέλι το χρόνο. Ειμαι μαγκας και το κάνω. Δεν μπορει να με ελεγξει κανείς. Ετσι αγοράζουν βουλγάρικα και αλβανικά μελια και τα πουλάνε στις αγορές "χωρίς μεσάζοντες" για δικά τους.

   Τα κόλπα είναι πολλά. Δεν ήταν πολύ παράλογη η κυρία.
   Επίσης για την τιμή των όπλων να σου πω οτι εγω τα μελισσια μου τα πρωτα τα ασφραγιστα τα αγόρασα μαυρα. Δηλαδη έκανα κανονικη φοροδιαφυγη. Εσενα στα εδωσαν τουλάχιστον. Πολλές λαμογιές γίνονται και το συστημα ειναι δυσκινητο τι να κάνουμε. Στο λεω γιατι στο αλλο blog που δημοσιευτηκε ο προβληματισμός σου, εκεί που γράφουν θεριακληδες μελισσοκομοι, άρχισαν να βρίζουν να σχολιαζουν την ερωτική ζωη της κυρίας, συμπαίραναν οτι ηθελε να δωροδοκηθεί, οτι είναι κομματικα διορισμένη κλπ. Πράγματα που αρμόζουν στο επίπεδο του συγκεκριμένου blog και που σεν σκέφτεται κανείς οτι είναι μηνύσιμα ή ανήθικα και οτι μπορεί να τα διαβαζει η ιδια ή τα παιδιά της.

   Εγώ όμως λεω οτι αν το καλοσκεφτεις για την προστασία του κλαδου είχε δικιο η κυρία. Απλα ο φίλος σου βαριοταν να κανει τη δήλωση μεταβολής ή κατι κρύβει. Αν το έκανε δεν θα υπήρχε θέμα.

   Φιλικά πάντα γιατί το blog σου και τις προθέσεις σου τις εκτιμώ

   Διαγραφή
  3. Μάνο συμφωνώ μαζί σου με αυτά που γράφεις.

   Τα ίδια πράγματα για το "ξέπλυμα" κλεμμένων κυψελών και παράνομων εισαγωγών μελιού τα έχω σκεφτεί κι εγώ και πολύ άλλοι σοβαροί και τίμιοι μελισσοκόμοι φαντάζομαι.

   Γι' αυτό και το καλύτερο που πρέπει να γίνει είναι να ξεκαθαρίσουν οι αρμόδιοι φορείς, μελισσοκόμοι και Υπουργείο, το τι πρέπει να ισχύει και να ισχύει το ίδιο για όλους, όπως αναφέρω στην τελευταία παράγραφο της παρούσας ανάρτησης.

   Οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένα και οι υπάλληλοι να ακολουθούν παντού την ίδια διαδικασία, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Και όλα αυτά να συμβάλουν από τη μία μεριά στην ελάττωση της γραφειοκρατίας αλλά και την εξασφάλιση και προστασία των σοβαρών μελισσοκόμων από την άλλη.

   Η κα Ζάχου ίσως να προσπαθεί να προστατέψει τον κλάδο των μελισσοκόμων, αλλά χάνει το δίκιο της όταν το κάνει με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω η αίτηση για διευκρινήσεις που κατέθεσα και η παρούσα ανάρτηση στο blog να συμβάλουν, έστω και λιγάκι, στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

   Διαγραφή
 8. Φιλε μου πολύ απλά o dimosios tomeas δεν Ergazonte για τον σκοπό που έχουν διοριστεί .
  Εγώ θα σου πρότεινα αυτά όλα να τα στείλεις στον συνήγορο του πολίτη ,και σε μια εβδομάδα θα σε ψάχνει η Κυρια αυτή ??? να παραλαβής το Βιβλιάριο σου.

  http://www.eanda.gr/neoi-dikigoroi/ypoboli-anaforas-sto-synigoro-toy-politi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. mia lexi: tragik.

  φαντάζομαι τι έχει να γίνει στην επιτόπια αυτοψία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Ο υπάλληλος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωπόνος ή Τεχνολόγος Γεωπονίας) της περιοχής που βρίσκονται οι κυψέλες του ενδιαφερομένου συντάσσει βεβαίωση επιτόπιου ελέγχου"

   Ευτυχώς η αρμόδια υπάλληλος για τον επιτόπιο έλεγχο είναι η κα Μαρία Κωνσταντινίδου από το αρμόδιο γραφείο της Ελευσίνας, η οποία έκανε ήδη τον έλεγχο για τους 2 φίλους της παρέας που έχουμε μαζί τα μελίσσια.

   Ήταν πολύ εξυπηρετική, άψογη στη δουλειά της, κατανόησε το πρόβλημα που έχουμε οι υπόλοιποι 3 όταν είδε τις κυψέλες μας, ζήτησε να ενημερωθεί γιατί δεν έχουμε πάρει ακόμα αριθμό και προσφέρθηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μας βοηθήσει.

   Αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι ίδιοι και δυστυχώς κάποιοι κακοί υπάλληλοι δυσφημούν όλον τον κλάδο.

   Διαγραφή
 10. ΝΑι ρε παιδια αλλα κοβοντας 15 παραφυαδες ειχε μετα λιγοτερες κυψελες???Παραφυαδες εβγαλε ο ανθρωπος δεν πουλησε απο το ζωικο κεφαλαιο του.Σαν να γεννησαν τα γιδια του και πουλησε τα νεα.Δεν εχει λιγοτερα γιδια.Τι μεταβολη να κανει??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. εχεις δικιο ανωνυμε.μαλλον η κυρια ζαχου δεν εχει δει μελισσι στη ζωη της ουτε ξερει πως πολλαπλασιαζονται.το αιωνιο προβλημα των χαρτογιακαδων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

My Bee Gallery


 • ΛΑΔΑΝΙΑ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΠΕΤΑ-ΠΕΤΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

  ΑΠΟ ΛΑΔΑΝΙΑ ΣΕ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

  ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ