Social Icons

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Ένα μήνα με τις κυψέλες Dadant

Όπως σας έχω πει σε παλιότερες αναρτήσεις, εκτός από τις κυψέλες Langstroth, έχω πάρει και μερικές  κυψέλες Dadant για να τις δοκιμάσω από φέτος και να δω στην πράξη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη χρήση τους.

Κυψέλη Dadant

Πέρασε κιόλας ένας μήνας από τη στιγμή που τις εισήγαγα στο μελισσοκομείο μου και μπορώ να σας γράψω μερικά πράγματα από την μέχρι τώρα χρήση τους.

Ας ξεκινήσουμε με το κατασκευαστικό κομμάτι και στη συνέχεια θα αναφερθώ και στην ανάπτυξη των μελισσιών. Όπως θα παρατηρήσετε στη φωτογραφία, οι κυψέλες Dadant είναι με καπάκι παλαιού τύπου, το οποίο είναι επίτηδες πιο ψηλό από το κανονικό, ώστε να έχει αρκετό ύψος πάνω από το μεσοκάπακο και να χωράει τροφές ή κάποιο τροφοδότη. Είναι κάτι που με βολεύει πάρα πολύ, γιατί έχουμε συνηθίσει τα καπάκια τύπου Αυστραλίας και τον κενό χώρο που έχουν πάνω από τα πλαίσια. Αν το εξωτερικό καπάκι δεν είχε αυτόν τον χώρο εσωτερικά, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω ένα μισό πάτωμα, όπως κάνουν στο εξωτερικό.Όπως σας είχα γράψει και στην ανάρτηση για την αγορά των παραφυάδων από τον μελισσοκόμο Δημήτρη Ασημακόπουλο, οι κυψέλες dadant που αγόρασα έχουν ένα πρόβλημα: το μήκος τους είναι μικρότερο 1 cm από ότι οι κυψέλες langstroth, οπότε τα πλαίσια των dadant είναι 1 πόντο περίπου  πιο στενά από τα αντίστοιχα των langstroth. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω πλαίσια από κυψέλες langstroth στις κυψέλες dadant.

Όταν έκανα την παραγγελία δεν είχα καταλάβει από τη συνεννόηση με τον κατασκευαστή ότι θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Θεωρώ ότι είναι λάθος και είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε αν πάρετε κυψέλες dadant. Σίγουρα στο μέλλον θα προσέξω ώστε οι νέες κυψέλες dadant που θα αγοράσω να έχουν απόλυτη συμβατότητα με τα μεγέθη των πλαισίων και όλων των υπόλοιπων τμημάτων των κυψελών langstroth.

Το εξωτερικό καπάκι, επειδή ήταν κατασκευασμένο ώστε να χωράει και σε κυψέλη Langstroth, άφηνε εσωτερικά αρκετό κενό, οπότε οι μέλισσες μπορούσαν να βγουν, κάτι που δεν είναι ασφαλές κατά την μεταφορά. Ύστερα από συνεννόηση με τον κατασκευαστή, μου έφτιαξε μεσοκάπακα με σήτα, ώστε να μπορώ να τα χρησιμοποιώ κατά την μεταφορά για να μην σκάνε από την ζέστη τα μελίσσια. Από την μεριά μου, έβαλα εσωτερικά πηχάκια, ώστε να κλείσει το κενό και να μην μπορούν πλέον να βγαίνουν οι μέλισσες από το καπάκι, ανεξάρτητα αν έχω εσωτερικά μεσοκάπακο ή όχι.

Η γρίλια εξαερισμού είχε μετατραπεί σε έξτρα είσοδο μπρος και πίσω.

Αργότερα, όταν είχα ήδη βάλει τις μέλισσες μέσα στις κυψέλες, ανακάλυψα ότι η πάνω γρίλια εξαερισμού ήταν αρκετά μεγάλη και επίσης χώραγαν οι μέλισσες. Είχαν κάνει την γρίλια εξαερισμού είσοδο, οπότε αναγκάστηκα να βάλω εξωτερικά μεταλλική σήτα μπρος και πίσω. Εσωτερικά δεν μπορούσα να βάλω την σήτα, γιατί το πηχάκι που είχα βάλει για να μην έχει κενό με εμπόδιζε.


Ας περάσουμε τώρα στην ανάπτυξη των μελισσιών. Φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω έξι κυψέλες dadant. Τα μελίσσια μπήκαν στις κυψέλες τινάζοντας όλο τον πληθυσμό από δυνατά δεκάρια μελίσσια στην νέα τους κυψέλη. Κάθε κυψέλη είχε μέσα 10 συρματωμένα πλαίσια με φύλλα κηρήθρας. Κάθε μελίσσι θα άρχιζε να χτίζει από την αρχή το νέο του σπίτι.Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, δεν μπορούσα να βρω στην Ελλάδα φύλλα κηρήθρας με μέγεθος dadant για τα πλαίσια του γονοθαλάμου. Αναγκαστικά λοιπόν προσάρμοσα φύλλα κηρήθρας για Langstroth με την ελπίδα ότι θα μου χτίσουν το υπόλοιπο κομμάτι σιγά - σιγά.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι μέλισσες άρχισαν αμέσως να χτίζουν το νέο τους σπίτι. Τις βοηθώ μέχρι και σήμερα με τροφοδότηση ενός λίτρου σιροπιού 1:1 σε κάθε επιθεώρηση, μία φορά την εβδομάδα περίπου.

Αρχίζοντας να χτίζουν το νέο τους σπίτι!

Αποθηκεύοντας τροφές στη φρεσκοχτισμένη κηρήθρα.

Μέσα σε ένα μήνα παρατηρώ ότι πρώτα χτίζουν τη μία άκρη του πλαισίου και μετά προχωρούν προς την άλλη πλευρά. Σε κάθε επιθεώρηση αλλάζω τον προσανατολισμό των πλαισίων ώστε να τις αναγκάσω να το χτίσουν από άκρη σε άκρη.

Πλαίσιο από την κεντρική περιοχή του γόνου. Έχουν αρχίσει να χτίζουν και το τμήμα που δεν είχε φύλλο κηρήθρας.

Πολύ ωραίο χτίσιμο και πολύ καλή γέννα από τη βασίλισσα.Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες, η ανάπτυξη των μελισσιών είναι αρκετά καλή, αν λάβουμε υπόψη και το σοκ που δέχτηκαν την πρώτη εβδομάδα, μετά το τίναγμα όλου του πληθυσμού σε νέες κυψέλες με άκτιστα πλαίσια.

Κατάφεραν πολύ γρήγορα να ανακάμψουν, να κτίσουν νέες κηρήθρες και τώρα πια να έχουν χώρο για αποθήκευση τροφών και χώρο για να γεννήσει η βασίλισσα και να αναπτυχθεί το μελίσσι. Θα προτιμούσα να έχω φύλλα κηρήθρας για τα πλαίσια του γονοθαλάμου των dadand. Πιστεύω ότι θα τα έκτιζαν καλύτερα και θα έφταναν πιο γρήγορα μέχρι κάτω, κάτι που ελπίζω να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Περιμένω τις επόμενες εβδομάδες να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και να φτάσω γρήγορα στο σημείο να προσθέσω το πρώτο μισό πάτωμα dadant από πάνω από τον γονοθάλαμο.

Όπως και να έχει, θα σας κρατώ ενήμερους για την εξέλιξη των κυψελών dadant στο μελισσοκομείο μου με μελλοντικές μου αναρτήσεις.

Καλό μήνα!!!

29 σχόλια:

 1. Καλή αρχή με τις κυψέλες αυτές. Πιστεύω και εγώ πως έχουν κάποια προτερήματα. Ειδικά νομίζω για σταθερά μελισσοκομεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Θωμά για τις ευχές σου. Ελπίζω στο τέλος τα προτερήματα να είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Είμαι αισιόδοξος και θέλω πολύ να δοκιμάσω διάφορους χειρισμούς με τις dadant και να δω τα αποτελέσματα. Θα έχουμε πολλά να πούμε στη συνέχεια. Εύχομαι Καλή Ανάσταση και καλή μελισσοκομική χρονιά με πολλά μέλια για όλους!

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Άνθιμε σε ευχαριστώ για την αναδημοσίευση των αναρτήσεων μου στο blog σου. Στο blog σου άλλωστε είχα διαβάσει για πρώτη φορά για τις κυψέλες Dadant, όταν άρχισα να ψάχνω γι' αυτές στην ελληνική κοινότητα του internet.
   Διαβάζοντας και τις δικές σου αναρτήσεις, όπως και κάποιων άλλων Ελλήνων που τολμούν να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα, πήρα το θάρρος να δοκιμάσω τις κυψέλες dadant. Παρά τα προβλήματα που έχω αντιμετωπίσει, πιστεύω ότι αξίζει η προσπάθεια.
   Μακάρι κάποια στιγμή στην Ελλάδα οι μελισσοκόμοι να "αναγκάζουν" τα μελισσοκομικά καταστήματα να έχουν ότι χρειάζονται και όχι το αντίθετο. Μπορεί π.χ. τα καπάκια παλαιού τύπου με τα μεσοκάπακα να μην είναι πια στη μόδα, αλλά δεν δέχομαι να προσπαθούν να με πείσουν τα μελισσοκομικά καταστήματα ότι το καπάκι τύπου Αυστραλίας είναι το καλύτερο και να με "πιέζουν" να το χρησιμοποιώ παρά τη θέλησή μου, μη έχοντας άλλες εναλλακτικές επιλογές στην Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα για επόμενη ανάρτηση. Καλές γιορτές και σε ευχαριστώ πολύ!

   Διαγραφή
  2. http://dadant-hellas.blogspot.gr/
   καλησπερα Στάθη...εαν επιθυμείς φιλοξένησε τη σελίδα μου στο blog σου
   ευχαριστώ...

   Διαγραφή
  3. Πρόσθεσα τη διεύθυνση στα blog που παρακολουθώ και θα εμφανίζεται κάθε νέα ανάρτηση. Σύντομα θα γράψω και μια νέα ανάρτηση για το που μπορείς να βρεις στις μέρες μας κυψέλες dadant στην Ελλάδα και εννοείται ότι θα σε αναφέρω!

   Διαγραφή
  4. Σ` ευχαριστώ...
   και στη διάθεση σου για οποιαδήποτε μορφής συνεργασία

   Διαγραφή
 3. Συγχαρητήρια!!!!!
  Δίνεις πολύ λίγο σιρόπι,δίνε τους την ίδια ποσότητα,τουλάχιστον ανα τριήμερο,ή εάν μπορείς μέρα παρα μέρα,θα εκπλαγείς.Ο Άνθιμος έχει ανάρτηση dadant με 10 πλαίσια!!!
  Καλή συνέχεια,Καλή Ανάσταση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Ευάγγελε! Ο Άνθιμος έχει κάνει αναδημοσίευση μια παλιότερη ανάρτηση που είχα κάνει για τους λόγους που με έκαναν να δοκιμάσω κυψέλες dadant. Λόγω δουλειάς δεν μπορώ να πηγαίνω πιο συχνά στα μελίσσια, αλλά θα προσπαθήσω να πηγαίνω 2 φορές κάθε εβδομάδα μέσα στον Μάιο. Καλή Ανάσταση και ο Θεός να μας έχει όλους καλά και να μας δίνει δύναμη και φώτιση!

   Διαγραφή
 4. Ωραίο μπλόγκ Στάθη , με αξιόλογες μελισσοκομικές αναρτήσεις , καλή συνέχεια .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Κώστα. Εύχομαι ό,τι καλύτερο και για σένα και ελπίζω σύντομα να περάσω να σας γνωρίσω και να τα πούμε από κοντά στο "Μελισσόπολις".

   Διαγραφή
 5. Καλησπέρα...Από πρόπερσι ψάχνω τα πάντα για τις dadant.Έφτασε η ώρα να κάνω κι εγώ το βήμα και το 2014 να δοκιμάσω μερικές.Εγώ βέβαια προτιμώ τις dadant 12 πλαισίων.

  Εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερη της Langstroth για πολλούς λόγους.Θα αναφέρω τους σημαντικότερους.

  1.)Τα 12 πλαίσια dadant είναι σχεδόν όσο μπορεί να γονέψει μια καλή βασίλισσα την άνοιξη (μέχρι να περάσουν 21 μέρες και να βγει ο γόνος εννοείται).Άρα δεν χρειάζεται να βάλουμε επιπλέον πατώματα για γονοθάλαμο.Λιγότερος εξοπλισμός,λιγότερα έξοδα,λιγότερη συντήρηση,ευκολότερος έλεγχος και πάει λέγοντας.
  2.)Το μέγεθος του τελάρου είναι ακριβώς όσο μπορεί να γονέψει μία καλή βασίλισσα στη διάρκεια της μέρας.Θα ξέρετε φυσικά πως η βασίλισσα δεν χοροπηδάει στα τελάρα και στα πατώματα εύκολα.Αυτό το πλαίσιο όμως της δίνει την δυνατότητα να γεννήσει όσο μπορεί αδιάκοπα μέσα στην μέρα.Κερδίζουμε λοιπόν και στη γέννα της βασίλισσας...

  Αυτά τα 2 για μένα είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα όλων για τις dadant 12 πλαισίων.Όσο για τη δυσκολία εύρεσης εργαλείων.Αυτό θα γίνει μία φορά και θα τα έχεις για πάντα.Με καλή οργάνωση όλα γίνονται.

  Μια παρατήρηση για τα δικά σου.Μην περιμένεις να δεις την ανάπτυξη που πρέπει να έχουν τα μελίσσια αυτήν την άνοιξη.Θα τα τσεκάρεις καλύτερα του χρόνου που θα έχεις χτισμένα κεριά και δεν θα χάσουν καθόλου χρόνο.

  Θα ήθελα κάποια στιγμή να επικοινωνήσουμε για ανταλλαγή απόψεων αν δεν έχεις πρόβλημα...

  Στάθης Μυστακόπουλος (συνονόματοι...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε Στάθη, όσα γράφεις για τις Dadant είναι σωστά. Ο λόγος που επέλεγα Dadant 10 πλαισίων είναι για να μπορώ να χρησιμοποιώ πάνω από τη γονοφωλιά πατώματα ολόκληρα ή μισά των ήδη υπαρχόντων Langstroth. Είναι πιο εύκολο, γιατί εκτός από τις γονοφωλιές, τα υπόλοιπα τμήματα (πατώματα και πλαίσια) είναι εύκολο να τα βρεις σε οποιοδήποτε κατάστημα στην Ελλάδα.

   Όσοι χρησιμοποιούν dadant 10 πλαισίων, έχουν τη γονοφωλιά και ένα μισό πάτωμα dadant για τα μελίσσια (αντιστοιχεί σε χώρο σε μια διώροφη langstroth) και από εκεί κι επάνω βάζουν μισά πατώματα για μέλι.

   Σίγουρα του χρόνου θα δω την ανάπτυξη καλύτερα, αλλά μέχρι στιγμής, η ευκολία του να έχεις τη γονοφωλιά σε έναν όροφο και η ευκολία του μεσοκάπακου σε συνδυασμό με το καπάκι παλαιού τύπου στην τροφοδοσία είναι πράγματα που τα έξω αξιολογήσει ως πάρα πολύ θετικά!!!

   Για να επικοινωνήσουμε στείλε μου email στο s t a l a m p (at) y a h o o . g r (Βγάλε τα κενά!!!)

   Διαγραφή
 6. Μπράβο Στάθη, ωραίο blog, και εύχομαι να πάνε όλα καλά με τις dadant και το blog.
  Μητσάρας Ανρέτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. απο τον ιδιο κατασκεαυστη πηρα και εγω μια.Ετσι οπως τα γραφεις ειναι.Φυλλα dadant δεν βρηκα και εγω αλλα εκανα 2 τρυπες στο πλαισιο και εβαλα και στο μικρο κομματι που περισσευε φυλλο κηρυθρας.Το πρωτο πραμα που εκανε το μελισσι ητανε να ενωσει τα 2 φυλλα, και μετα να τα χτισει πολυ γρηγορα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήρθες στο club των φίλων της κυψέλης Dadant. Καλή συνέχεια!

   Διαγραφή
 8. Θα μπορούσατε να δώσετε τις διαστάσεις των κυψελών Dadant ?
  Είμαι νέος μελισσοκόμος και πέρα από τις 6 κυψέλες Langstroth ενδιαφέρομαι του χρόνου τις παραφυάδες μου να τις εγκαταστήσω σε dadant.
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν διαβάσεις την προηγούμενη ανάρτησή μου "Γιατί επέλεξα να δοκιμάσω τις κυψέλες Dadant 10 πλαισίων", σε κάποιο σημείο γράφω "Η κυψέλη Dadant έχει γονοθάλαμο ύψους 30 εκ., 6 εκ. πιο ψηλό από ότι η Langstroth (24 εκ.) με πλαίσιο γονοφωλιάς ύψους 28,5 εκ. αντί για 23 εκ. της Langstroth. Πάνω από αυτόν τον γονοθάλαμο χρησιμοποιούνται μισά πατώματα Dadant με ύψος πλαισίων 16 εκ." Δες κι εδώ πώς μπορείς να κάνεις μόνος σου μερικές για δοκιμή http://melisakis.blogspot.gr/2014/02/dadant.html

   Διαγραφή
 9. Χρόνια πολλα .ξεκίνησα να φτιάχνουν πλαίσια babant 28,50 cm καθαρο προσαρμοσμενα στης διάστασης της langstroth για να μην μου αχρηστευτη ολος ο παλιός εξοπλισμός.με τον αυτον τον τροπο το μονο που θα κατασκευασω είναι ένας πατος πιο ψηλο για αρχη και τα παρελκομενα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Chalexo Χρόνια Πολλά και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για το νέο έτος! Αν και διστακτικά στην αρχή, όλο και περισσότερος κόσμος δοκιμάζει τις κυψέλες dadant και πιστεύω ότι σύντομα θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη αρκετών μελισσοκόμων και στην Ελλάδα. Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
 10. Δέιτε στο dadant-hellas.blogsspot.gr. Ο τύπος, Δημητριάδης Πέτρος λέγεται, φτιάχνει κυψέλες dadant από κόντρα πλακέ Θαλάσσης. Έπιπλα,απίστευτη ποιότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σταθη και φιλοι της κυψελης ΝΤΑΝΤΑΝΤ καλησπερα, γυρευω ενα φυλλο κερι
  στις διαστασεις για ΝΤΑΝΤΑΝΤ για να φτιαξω ενα πρεσακι για χυτα φυλλα
  κεριου( με το αζημιωτο φυσικα) μενω στην Αθηνα,αν καποιος μπορει να με
  βοηθηση θα του ειμαι υποχρεος,ευχαριστω. Ματθαιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ματθαίο, πάρε με τηλέφωνο από τις 9:30 π.μ. μέχρι τις 16:00 στο 210 69 68 000, (ζήτα τον Στάθη Λαμπρόπουλο στην μηχανογράφηση για να μας συνδέσουν), ώστε να συνεννοηθούμε πώς θα βρεθούμε για να σου δώσω το φύλλο που θέλεις (δωρεάν!)

   Διαγραφή
  2. Σταθη ,ευχαριστω πολυ.
   Ματθαιος

   Διαγραφή
 12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Στάθη καλησπέρα.
  Μήπως γνωρίζεις κάποιον κατασκευαστή Ντάνταντ στην Αττική ή κοντά κάπου;
  Σε ευχαριστώ πολύ
  Αλεξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Στάθη καλησπέρα.
  Μήπως γνωρίζεις κάποιον κατασκευαστή Ντάνταντ στην Αττική ή κοντά κάπου;
  Σε ευχαριστώ πολύ
  Αλεξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Στάνη καλησπέρα.
  Μήπως γνωρίζεις κάποιον κατασκευαστή Ντάνταντ στην Αττική ή κοντά κάπου;
  Σε ευχαριστώ πολύ
  Αλεξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλέξανδρε εδώ στην Αττική ο μόνος κατασκευαστής κυψελών Dadant που γνωρίζω είναι η εταιρεία Technosetbee (https://gr.ts-bee.com/index.php/el/), η οποία έχει πλαστικές κυψέλες. Μπορείς να πάρεις μερικές για να δοκιμάσεις. Κυψέλες ξύλινες Dadant κατασκευάζει στην Θεσσαλονίκη η Dadant Hellas (http://dadant-hellas.blogspot.gr/). Δες και το site του Νίκου Αρβανίτη μέλι DADANT (https://arvanik.blogspot.gr/), ο οποίος δουλεύει με επιτυχία εδώ κι επτά χρόνια με κυψέλες Dadant και μπορεί να σου πει τα μυστικά τους και από πού προμηθεύεται τον εξοπλισμό του. Επίσης μπορείς να βρεις κυψέλες Dadant εδώ:http://beequeenshop.com/%CE%9A%CF%85%CF%88%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%95%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-gr/dadant-gr/%CE%9A%CF%85%CF%88%CE%AD%CE%BB%CE%B7-dadant-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-gr.html κι εδώ: http://melissokomikirodopis.eu/index.php?cPath=3_4&sid=048022613febf8995b33d5eb71b9a907.

   Μεγάλες κηρήθρες για τα πλαίσια dadant κατασκευάζει και ο Γκρίντζαλης στην Αρκαδική Μελισσοκομία (http://arkadikimelissokomia.gr/), αλλά και η εταιρεία ΠΡΟ.Μ.Ε.Κ - ΑΦΟΙ ΒΑΡΑΚΛΑ Ο.Ε. (http://promek-varaklas.blogspot.gr/). Έκανε και ο Melissocosmos αναφορά στις κερήθρες αυτές (http://www.melissocosmos.com/2015/03/dadant.html). Επίσης με ένα γρήγορο ψάξιμο βρήκα κερήθρες και στο κατάστημα Bee Queen Shop (http://beequeenshop.com/%CE%9A%CE%B7%CF%81%CF%8D%CE%B8%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-dadant-gr.html).

   Ο μελιΣάκης εξηγεί πώς μπορείς να κατασκευάσεις μόνος σου μερικές κυψέλες dadant, αν πιάνουν τα χέρια σου! (http://melisakis.blogspot.gr/2014/02/dadant.html)

   Ελπίζω να σε βοήθησα. Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή

My Bee Gallery


 • ΛΑΔΑΝΙΑ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΠΕΤΑ-ΠΕΤΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

  ΑΠΟ ΛΑΔΑΝΙΑ ΣΕ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

  ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ