Social Icons

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Ανάπτυξη των μελισσιών σε δάσος με καστανιές


Η περιπέτειά μου με την έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου φαίνεται να λαμβάνει αίσιο τέλος. Μου δόθηκε αριθμός (EL 901/767), πυροσφράγισα, έγινε ο επιτόπιος έλεγχος και περιμένω την οριστική έκδοση του μελισσοκομικού μου βιβλιαρίου. Μετά από όλη αυτή την καθυστέρηση, τρέχω να προλάβω τον καιρό που έχασα.

Μέλισσα στην αγράμπελη

Όσοι παρακολουθούν τις αναρτήσεις μου θα γνωρίζουν ήδη ότι τα περισσότερα μελίσσια είναι καινούργια, από παραφυάδες των 5 πλαισίων που πήρα την άνοιξη. Ο σχεδιασμός που είχα κάνει για φέτος περιλαμβάνει τα παρακάτω τέσσερα σημεία:

 • από τις παραφυάδες να φτιάξω δυνατά μελίσσια
 • να μου χτίσουν όσο περισσότερα πλαίσια γίνεται
 • να ξεχειμωνιάσουν σε καλές συνθήκες ώστε
 • να είναι τα μελίσσια παραγωγικά όσο πιο νωρίς γίνεται του χρόνου την άνοιξη

Για τους παραπάνω λόγους επέλεξα να μεταφέρω τα μελίσσια μου σε ένα δάσος με πολλές καστανιές, δρυς και αγριολούλουδα, ελπίζοντας, εκτός από την ανάπτυξη των μελισσιών, να πάρω και λίγο μέλι από τέλος Ιουλίου και μετά.


Άποψη του μελισσοκομείου μετά την μεταφορά στο δάσος
Το μέρος στο οποίο μετέφερα μαζί με τους υπόλοιπους φίλους μου τα μελίσσια βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων κι έχει πολλά τρεχούμενα νερά και πηγές. Τα πολλά νερά συμβάλλουν στο να μην ξεραίνεται η βλάστηση κι έτσι, παράλληλα με τις καστανιές και τις δρυς, έχει συνέχεια ανθοφορίες από διάφορα αγριολούλουδα. Αυτό συμβάλει στην ανάπτυξη των μελισσιών, αλλά μου δίνει κι αισιοδοξία ότι θα έχω έναν ή και περισσότερους τρύγους μέσα στο καλοκαίρι.


Η καστανιές πλήρως ανθισμένες και από δίπλα ανθισμένη αγράμπελη

Στην περιοχή έχει αρχίσει και η ανθοφορία της αγράμπελης (Κληματίδα ή Ζεμπελίνα), η οποία μαζί με την καστανιά έχει ξετρελάνει τις μέλισσες.


Αγράμπελη ή Κληματίδα ή Ζεμπελίνα

Πέρυσι ήμουν μόνος μου στην περιοχή, μαζί με έναν ακόμα μελισσοκόμο. Φέτος που το έλατο στην Βυτίνα δεν πάει πολύ καλά, έχει γεμίσει το δάσος από μελισσοκόμους. Παντού βλέπεις μελίσσια. Ο δασικός δρόμος που περιβάλλει το δάσος είναι γεμάτος σε όλο το μήκος του από κυψέλες, κάτι που πρέπει να προσέξουν οι συνάδελφοι, γιατί ο κόσμος που θέλει να περπατήσει μέσα στο δάσος σίγουρα θα φοβηθεί από τις κυψέλες και τις μέλισσες και ήδη έχουν ακουστεί παράπονα από τους κατοίκους του γειτονικού χωριού. 

Από την άλλη με ευχαριστεί να βλέπω μελισσοκόμους στην καστανιά και στη δρυ, γιατί όλο και περισσότερος κόσμος θα δοκιμάσει και θα μάθει τα οφέλη και τις ιδιότητες από το μέλι της καστανιάς και της δρυς. Είναι μέλια με ιδιαίτερη γεύση αλλά πολύ δυναμωτικά, που όμως δεν έχουν ακόμα βρει τη θέση που τους αξίζει στη συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών, σε αντίθεση με το εξωτερικό, που τα αγοράζουν ακόμα και ως φάρμακο.Άποψη του δάσους με τις καστανιές σε πλήρη άνθιση

Τα μελίσσια έχουν αρχίσει και δουλεύουν εντατικά στην καστανιά και τα γύρω αγριολούλουδα και από τις πρώτες ημέρες παρατήρησα την ανάπτυξη και την εναπόθεση γύρης και μελιού στα πλαίσια, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα.


Δύο από τους 5 φίλους της παρέας επιθεωρούν τα μελίσσια τους
Τις επόμενες εβδομάδες θα έχω να σας πω περισσότερα από την παραμονή των μελισσιών στο δάσος και να σας δείξω περισσότερες φωτογραφίες. Έως τότε,

Καλό Καλοκαίρι και καλούς τρύγους σε όλους τους μελισσοκόμους!

5 σχόλια:

 1. Ωραίο το μέρος που έχεις το μελισσοκομείο σου και ωραίες φωτογραφίες,μπράβο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Θεόδωρε για τα καλά σου λόγια. Μου άρεσε και η ανάρτησή σου "Τι κάνει η ανάγκη!!!". Πολύ εύστοχη κι επίκαιρη!

   Διαγραφή
 2. Αν και η ανάρτηση είναι κάπως παλιά, κοιτώντας τις φωτογραφίας παρατήρησα ότι έχετε αρκετά μελίσσια με 3 ορόφους.
  Είναι όντως από τέτοια εποχή αυτής της δυναμικότητας ή κάνετε κάποια μέθοδο που απαιτεί 3 ορόφους;

  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από τα τριώροφα που βλέπεις στις φωτογραφίες, κάποια μελίσσια ήταν αρκετά δυνατά και πατούσαν σε μερικά πλαίσια του 3ου ορόφου, ενώ σε κάποια άλλα πατούσαν σε 16-18 πλαίσια και στην πραγματικότητα ήταν διώροφα.
   Σε αυτά τους βάλαμε 3ο πάτωμα επειδή θα πηγαίναμε ξανά για επιθεώρηση μετά από ένα μήνα. Δεν είναι σωστό, αλλά αφού κανείς δεν μπορούσε να πάει νωρίτερα για επιθεώρηση (ταξίδι στο εξωτερικό και μια χειρουργική επέμβαση οι λόγοι), θεωρήσαμε ότι έπρεπε να βάλουμε σε αυτά που είχαν δυναμικότητα 16-18 πλαίσια και τρίτο πάτωμα αφού θα λείπαμε τόσο καιρό.

   Διαγραφή

My Bee Gallery


 • ΛΑΔΑΝΙΑ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΠΕΤΑ-ΠΕΤΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

  ΑΠΟ ΛΑΔΑΝΙΑ ΣΕ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

  ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ