Social Icons

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Απολογισμός καλοκαιριού

Αν και άργησα λιγάκι, νομίζω ότι είναι ώρα να σας κάνω έναν απολογισμό του καλοκαιριού. Παράλληλα με τα νέα μου, θα αναρτήσω για να δείτε και κάποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξα κατά τη διάρκεια των διακοπών μου με θέμα τις μέλισσες!
Όπως ίσως ήδη ξέρετε, το καλοκαίρι που πέρασε ήταν πολύ δύσκολο για τους περισσότερους μελισσοκόμους στην Πελοπόννησο. Οι καστανιές στο μέρος που είχα τις κυψέλες δούλεψαν και τα μελίσσια αναπτύχθηκαν, έχτισαν κερήθρες και αποθήκευσαν μέλι και γύρη. Επειδή όμως τα περισσότερα μελίσσια μου είναι νέα σε ηλικία και προέρχονται από τις παραφυάδες που αγόρασα στις αρχές Απριλίου, το μέλι που περίσσεψε για τρύγο ήταν λίγο κι έτσι δεν τα τρύγησα. Πήρα μόνο 5 κιλά μέλι καστανιάς από 2 πλαίσια για το καλό, αλλά και για να δοκιμάσω το φετινό μέλι σε σχέση με αυτό που είχα τρυγήσει πέρυσι την ίδια εποχή και είχα κρατήσει σαν δείγμα.
Τον Ιούλιο τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενα. Το δέντρο (δρυς) δεν δούλεψε λόγω μάλλον των καιρικών συνθηκών και το ίδιο έγινε με τα αγριολούλουδα του καλοκαιριού. Γύρες υπήρχαν στα πλαίσια, αλλά το νέκταρ και τα μελιτώματα ήταν ελάχιστα κι έτσι τα μελίσσια αποδυναμώθηκαν και έφαγαν όσο μέλι είχαν μαζέψει. Με έκπληξη αλλά και κρυφή χαρά διαπίστωσα ότι τα μελίσσια στις κυψέλες dadant είχαν παραμείνει σε σταθερό επίπεδο, ενώ στις κυψέλες langstroth τα μελίσσια είχαν αποδυναμωθεί περισσότερο. Ίσως να ήταν τυχαίο, ίσως όχι. Το καταγράφω όμως, για να δω και στο μέλλον πώς θα συμπεριφερθούν τα μελίσσια και να βγάλω συμπεράσματα.
Στις κυψέλες dadant τα μελίσσια, αν και κράτησαν τον πληθυσμό και τις δυνάμεις τους, δεν έκτισαν κανένα από τα μισά πλαίσια με φύλλα κηρήθρας που είχα βάλει σε μισά πατώματα πάνω από τον γονοθάλαμο. Βέβαια αυτό ήταν αναμενόμενο, εφόσον σταμάτησε η νεκταροέκκριση τον Ιούλιο και τα μελίσσια δεν έβρισκαν τροφές.
Όπως και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, το πρόβλημα φέτος με τις σφήκες και τα σερσένια ήταν μεγάλο και στην περιοχή μου. Κάθε φορά που πηγαίναμε στα μελίσσια με τα υπόλοιπα παιδιά βάζαμε παγίδες, αλλά το πρόβλημα παρέμενε, αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο σε άλλες περιοχές, όπου άκουσα ότι τα σερσένια είχαν αποδεκατίσει ολόκληρα μελίσσια.


Φρουροί σε καιρό πολέμου με τα σερσένια!

Προς το τέλος Αυγούστου άρχισε να υπάρχει νεκταροέκκριση από τα αγριολούλουδα του βουνού και τα μελίσσια με τη σειρά τους άρχισαν να παίρνουν σιγά - σιγά τα πάνω τους. Κατέβασα πατώματα για να σφίξουν τα μελίσσια και να τα βοηθήσω. Αρχές Σεπτέμβρη είχαν ανοίξει τα πρώτα άνθη στις ακονιζιές που υπάρχουν στην περιοχή και οι μέλισσες έφερναν άφθονη γύρη στις κυψέλες. Η περιοχή έχει πολλούς κισσούς και ήταν κι αυτοί έτοιμοι να ανθίσουν. Θα πάω αυτό το σαββατοκύριακο για επιθεώρηση κι ελπίζω όλα να έχουν πάει καλά και να βρω τα μελίσσια μου δυναμωμένα και με τροφές. 
Φέτος παρατήρησα σε ένα από τα μελίσσια μου ένα πρόβλημα που επίσης συνέβηκε και σε μελίσσια τριών φίλων μου. Επειδή το θέμα ίσως να είναι σοβαρό και θέλω να του δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή, θα κάνω νέα ανάρτηση γι' αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My Bee Gallery


 • ΛΑΔΑΝΙΑ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΠΕΤΑ-ΠΕΤΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

  ΑΠΟ ΛΑΔΑΝΙΑ ΣΕ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

  ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ