Social Icons

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Macro φωτογραφίες με πορτρέτα μελισσών


Μερικοί ερευνητές στις ΗΠΑ επωφελήθηκαν από μια νέα τεχνολογία για macro φωτογραφίες που αναπτύχθηκε για τον αμερικανικό στρατό και πήραν φωτογραφίες με πολύ κοντινά πορτραίτα των μελισσών που ζουν στη Βόρεια Αμερική.

Για την παρούσα ανάρτηση μετέφρασα κι αναδημοσιεύσω ένα πολύ ωραίο άρθρο από το National Geographic που διάβασα πρόσφατα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Αξίζει να δείτε τις καταπληκτικές φωτογραφίες και να διαβάσετε για την δουλειά που κάνουν στις ΗΠΑ, πάνω στη δημιουργία μιας online φωτογραφικής βάσης δεδομένων με όλες τις μέλισσες της Αμερικής.


Το αρχικό άρθρο στα αγγλικά μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε μερικά πολύ ενδιαφέροντα links με πλούσιο υλικό και φωτογραφίες για περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα. Καλή ανάγνωση!Intimate Portraits of Bees"Όμορφη Μέλισσα" - Xylocopa mordax - Φωτογραφία από τον Sam Droege, USGS

Οι μέλισσες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στον κόσμο των εντόμων. Με τη μεταφορά της γύρης από το ένα φυτό στο άλλο, εξασφαλίζουν την επόμενη γενιά όλων των φρούτων, των ξηρών καρπών, των λαχανικών και των αγριολούλουδων που τόσο πολύ απολαμβάνουμε.


Υπάρχουν 4.000 είδη μελισσών στη Βόρεια Αμερική που ζουν βόρεια του Μεξικού, λέει ο Sam Droege , επικεφαλής του προγράμματος απογραφής και παρακολούθησης των μελισσών της Υπηρεσίας US Geological Survey (USGS) των ΗΠΑ.


Μόνο 40 από τα αυτά τα 4.000 είδη μελισσών έχουν εισαχθεί στις ΗΠΑ από άλλες ηπείρους, και σε αυτά τα 40 είδη συμπεριλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή μέλισσα.


Στα περισσότερα αυτόχθονα είδη των ΗΠΑ δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία, διότι "πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά μικρά", λέει ο Droege. "Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοχθόνων μελισσών των ΗΠΑ έχουν περίπου το μισό μέγεθος μιας μέλισσας."


Τα αυτόχθονα είδη επίσης περνάνε απαρατήρητα επειδή δεν τσιμπάνε, προσθέτει. Πηγαίνουν ήσυχα - ήσυχα από λουλούδι σε λουλούδι για να συλλέξουν γύρη και νέκταρ κοντά σε κήπους, σε αμμόλοφους, ή στις άκρες των πάρκων και κανείς δεν τις προσέχει.


Η μέλισσα που απεικονίζεται πιο πάνω είναι ένα είδος μέλισσας από τη Δομινικανή Δημοκρατία που είναι γνωστή ως Xylocopa mordax . Φωλιάζει σε ξύλα ή σε μίσχους του φυτού γιούκα και συνδέεται στενά με το είδος των ΗΠΑ που μασά τα ξύλα στους ξύλινους φράχτες των κήπων."Χρυσή Σκόνη" - Halictus Ligatus - Φωτογραφία από τον Sam Droege, USGS

Ο Droege και οι συνεργάτες του άρχισαν να την απογραφή όλων των ειδών μελισσών στη Βόρεια Αμερική το 2001. Αυτό έγινε εν μέρει και επειδή οι μέλισσες είναι πάρα πολύ σημαντικές για την αγροτική βιομηχανία των ΗΠΑ.


"Σχεδόν όλα τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, και πολλές από τις ποικιλίες λαχανικών, τα περισσότερα από αυτά που τρώμε, απαιτούν κάποια έντομα, συνήθως τις μέλισσες, για την επικονίαση" εξηγεί ο ίδιος.


Η μέλισσα κοράκι (Halictus Ligatus) που απεικονίζεται πιο πάνω αγαπάει τα ηλιοτρόπια και ένα φυτό που ονομάζεται Blackeyed susan
λέει Droege. "Αυτή η κίτρινη γύρη είναι σχεδόν σίγουρο ότι προέρχεται από ηλίανθους."

"Ανατολικά από τα Βραχώδη Όρη η μέλισσες είναι παντού", προσθέτει. "Είναι πολύ συχνή σε αστικές περιοχές και σε μέρη με πολύ κόσμο."


Και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Droege πραγματοποιεί την απογραφή των μελισσών, διότι αυτά τα έντομα είναι ένα σημαντικό συστατικό του τοπίου. Το να γνωρίζεις το πώς οι πληθυσμοί των μελισσών μεταναστεύουν είναι πολύ σημαντικό για την παρακολούθηση της υγείας των μελισσών που ζουν στις πόλεις αλλά και σε άλλα ευάλωτα περιβάλλοντα.


Το να ανακαλύψουμε μια μέρα ότι "όλες οι μέλισσες έχουν φύγει και τώρα την πατήσαμε", λέει ο Droege, δεν είναι κάτι που θέλει να το δει να συμβαίνει.


Για να ολοκληρωθεί η απογραφή των μελισσών, ο Droege και οι συνεργάτες του έπρεπε να προσδιορίσουν με ακρίβεια ποια είδη είχαν σταλεί σε αυτούς από άλλους ερευνητές σε όλη τη χώρα.


Αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, διότι πολλά από τα αυτόχθονα είδη μελισσών της Βόρειας Αμερικής είναι πολύ μικρά σε μέγεθος.


Ακόμη και εκείνοι που έχουν κάποια εμπειρία θα μπορούσαν να εξετάσουν προσεκτικά κάποιο έντομο και να πουν λανθασμένα, "ναι, αυτό είναι μια μικρή μέλισσα," εξηγεί ο Droege. "Υπάρχουν ίσως πέντε άτομα στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τις μέλισσες.""Κεφάλι Μέλισσας" - Apis mellifera - Φωτογραφία από τον Sam Droege, USGS

Αντί να καταρτίσει μια φυσική συλλογή από τις μέλισσες που εντόπιζε - κάτι που δεν είναι εύκολο για όποιον θέλει να έρθει και να τις εξετάσει - ο Droege αποφάσισε να κάνει το επόμενο καλύτερο πράγμα: Ξεκίνησε να φτιάχνει έναν φωτογραφικό κατάλογο με τα είδη των μελισσών.


Μέχρι πρόσφατα ο Droege δε θα μπορούσε να τραβήξει λεπτομερείς εικόνες όπως αυτή του κεφαλιού μιας μέλισσας (Apis mellifera) που απεικονίζεται πιο πάνω.


"Πέρασαν χρόνια τραβώντας φωτογραφίες σχεδόν εντάξει", λέει, "προσπαθώντας να φτιάξω τους καταλόγους αναγνώρισης των μελισσών". Αλλά ο βιολόγος άγριας ζωής Droege ήξερε ότι χρειάζεται ένα καλύτερο σύστημα.


Κι εκεί υπεισέρχεται ο αμερικανικός στρατός.


Ο Tony Gutierrez, ένας μοριακός βιολόγος της Διοίκησης Δημόσιας Υγείας του Στρατού των ΗΠΑ στο Μέριλαντ, είχε επινοήσει το 2008 ένα σύστημα φωτογραφικής κάμερας, που επέτρεψε σε στρατιώτες που ήταν σε απομακρυσμένες θέσεις να λάβουν λεπτομερείς εικόνες εντόμων που τους τσιμπούσαν.


Οι αρρώστιες είναι μια μεγάλη ανησυχία για τον αμερικανικό στρατό, λέει ο Gutierrez, και η δουλειά του είναι να εντοπίσει τους παθογόνους παράγοντες, όπως η ελονοσία, που βρίσκονται στα αρθρόποδα, όπως τα κουνούπια.


Η σύλληψη ενός εντόμου ύποπτου για το δάγκωμα ενός άρρωστου στρατιώτη, και η προσπάθεια για να το εντοπίσει, ήταν επίπονη και όχι πάντα ακριβής, λέει ο Gutierrez. Υπάρχουν περίπου 80.000 είδη κουνουπιών στον κόσμο, αλλά μόνο μια χούφτα δαγκώνουν και μεταδίδουν τη νόσο.


Οι οδηγοί αναγνώρισης που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες στις αποστολές τους ήταν πιο κατάλληλοι για εμπειρογνώμονες και ήδη εξοικειωμένους με τις ομάδες των εντόμων.


"Αυτός ο τρόπος δεν λειτουργούσε καλά για τους στρατιώτες που ήταν σχετικά νέοι σε αυτό," λέει ο Gutierrez. Όταν ρωτήθηκαν τι θα κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη, οι στρατιώτες είπαν "απλώς να μας δώσετε μια εικόνα.""Η Καταπληκτική Μπλε" - Augochloropsis sumptuosa - Φωτογραφία από τον Sam Droege, USGS

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Gutierrez ανακάλυψε ένα σύστημα που αποτελείται από μία κάμερα εξοπλισμένη με έναν φακό macro, μια βάση με ένα ρυθμιστικό, και ένα πρόγραμμα για υπολογιστή κατάλληλο για να ενώνει εικόνες μαζί.

Για τη λήψη εικόνων στο επίπεδο μεγέθυνσης που απαιτείται για τις μέλισσες ή τα κουνούπια αναγκαστικά δεν θα υπήρχε απολύτως κανένα βάθος πεδίου, λέει Droege. Μόνο κάποια τμήματα του εντόμου θα είναι εστιασμένα κάθε φορά.


Έτσι, εάν οι ερευνητές ή το προσωπικό του Στρατού ήθελαν μια εικόνα από ένα έντομο που να είναι εντελώς εστιασμένο, θα έπρεπε να τραβήξουν αρκετές φωτογραφίες, η κάθε μία εστιασμένη σε διαφορετικό σημείο του δείγματος και να συνδυάσουν όλες τις φωτογραφίες μαζί για να πάρουν μια πλήρως εστιασμένη φωτογραφία.


Η τοποθέτηση της φωτογραφικής μηχανής με το φακό macro πάνω στη βάση με το ρυθμιστικό που είχε προγραμματιστεί να περάσει από όλες τις διαφορετικές θέσεις εστίασης, επέτρεψαν στον οποιοδήποτε να μπορεί να πάρει τις φωτογραφίες.


Ο Droege και ο Gutierrez συνεργάστηκαν πριν μερικά χρόνια. Όταν ο βιολόγος του USGS πήρε την πρώτη του εικόνα των μελισσών με τη βοήθεια του Gutierrez διαπίστωσε ότι ήταν κάτι το καταπληκτικό.


"Οι εικόνες είναι τόσο λεπτομερείς που μπορούν να δημιουργήσουν ένα εικονικό μουσείο για τα δείγματα αυτά", λέει. Ένας επιστήμονας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις εικόνες αυτές για να διεισδύσει πάνω στο επίπεδο της λεπτομέρειας που απαιτείται για την αναγνώριση των ειδών.


Όταν ο Droege εκπαιδεύτηκε επαρκώς στο σύστημα ώστε να μπορεί να κάνει τις δικές του ρυθμίσεις, άρχισε να τραβάει τις δικές του εικόνες και να τις αναρτά στο photo-sharing site flickr.com το 2010.


Η μέλισσα που απεικονίζεται πιο πάνω είναι γνωστή ως Augochloropsis sumptuosa , είναι μια μέλισσα που ζει στην άμμο, εξηγεί ο ίδιος. "Βρίσκεται στους αμμόλοφους της Βόρειας Καρολίνας. Θα τις δείτε στην ανατολική ακτή σε περιοχές αμμοθινών. "


Το είδος αυτό τρέφεται από τη γύρη των λουλουδιών που βρίσκονται στις άκρες αυτών των αμμόλοφων.

"Γλώσσα Καλαμάκι" - Anthophora affabilis - Φωτογραφία από τον Sam Droege, USGSΤο είδος αυτό, γνωστό και ως Anthophora affabilis , βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Badlands στη Νότια Ντακότα. Η γλώσσα του, αυτή που βλέπουμε κάτω προς τα αριστερά, είναι σαν ένα καλαμάκι συνδυασμένο με μια γλώσσα, λέει ο Droege. "Είναι δύο σε ένα."


Η μέλισσα το χρησιμοποιεί για να φτάσει στους λαιμούς τών σε σχήμα τρομπέτας λουλουδιών και να ανακτήσει το νέκταρ που βρίσκεται στο κάτω μέρος, εξηγεί ο ίδιος.


Η μέλισσα μπορεί να ρουφήξει το νέκταρ μέσα από το "καλαμάκι", ενώ μικροσκοπικές τρίχες κατά μήκος της γλώσσας επιτρέπουν να ρουφήξει και τα ελάχιστα κομμάτια από το νέκταρ και τη γύρη που έχουν απομείνει.

"BUMBLEBEE" - Bombus griseocollis - Φωτογραφία από τον Sam Droege, USGS

Ο Droege έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια να διαλέγει τα φωτογραφικά του θέματα, όπως αυτή την πολύ κοινή bumblebee (Bombus griseocollis), με προσοχή.

"Αρχικά, θα άρπαζα όποιο δείγμα μέλισσας είχαμε στο χέρι", λέει. "Αλλά ενώ σχεδόν όλες οι μέλισσες έχουν πολλές τρίχες, η σύλληψη και οι μέθοδοι προετοιμασίας συνήθως άφηναν πολλές από αυτές να φαίνονται λίγο χειρότερα από τη φθορά.


Ο Droege και οι συνεργάτες του στεγνώνουν και προετοιμάζουν τα δείγματα των μελισσών τους όσο καλύτερα μπορούν και χρησιμοποιούν το Photoshop αργότερα για να αφαιρέσουν από την εικόνα τυχόν μεγάλες κηλίδες σκόνης που παραμένουν.


Διαγράφουν επίσης από την εικόνα και το καρφάκι που στηρίζει τα δείγματα και στη συνέχεια αυξάνουν την οξύτητα και κάνουν crop την εικόνα.

"JEWEL TONES" - Augochloropsis metallica - Φωτογραφία από τον Sam Droege, USGSΟ Droege προσθέτει ότι ο ίδιος δεν αλλοιώνει τα χρώματα στις εικόνες του. "Επιστημονικά, δεν είναι αυτό το θέμα."


"Οι μέλισσες είναι αυτά τα χρώματα", λέει. "Και πολλές από αυτές από τη φύση τους ιριδίζουν."


Αυτή η μέλισσα, που είναι γνωστή ως Augochloropsis metallica , είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Είναι συγγενική με την Α. sumptuosa που ζει σε αμμόλοφους, αλλά η Α. metallica είναι πιο κοινό εύρημα.


"Συλλέχθηκε από έναν τύπο στο γραφείο μας που εργαζόταν πάνω στις bumblebees", λέει ο Droege. "Μάζεψε τη μέλισσα από ένα φυτό τομάτας στην αυλή πίσω από το σπίτι του."

"TINY HEAD SHOT" - Hylaeus modestus - Φωτογραφία από τον Sam Droege, USGS

Αυτό το είδος, Hylaeus modestus, που συλλέχθηκε κοντά στην Ουάσιγκτον, D.C., έχει το μισό μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Το κεφάλι είναι τόσο μικρό, ώστε ο Droege χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει μια βελόνα βελονισμού για να το τοποθετήσει σωστά για το σκοπό της σωστής απεικόνισης.

"Σε αντίθεση με άλλες μέλισσες, αντί να μεταφέρουν τη γύρη στο εξωτερικό του σώματός τους, τη καταπίνουν και τη μεταφέρουν εσωτερικά," εξηγεί ο βιολόγος. Στη συνέχεια, πίσω στη φωλιά τους, την αναμασούν προς τα έξω όταν φροντίζουν τα αυγά τους.


Δεδομένου ότι οι φωτογραφίες των μελισσών αρχικά προορίζονταν για ένα επιστημονικό κοινό, ο Droege και οι συνεργάτες του περιλαμβάνουν πλάνα όπως αυτό, ενός απομονωμένου κεφαλιού, σε περίπτωση που οι ερευνητές χρειάζονται λεπτομερή εικόνα από ορισμένα μέρη του σώματος.


Αλλά το περασμένο φθινόπωρο, ο Droege πήρε ένα μήνυμα από τις δύο κόρες του, ότι κάποιος είχε πάρει αρκετές από τις φωτογραφίες των μελισσών από το site του στο flickr.com του και τις δημοσίευσε σε ένα τμήμα του δημοφιλούς δικτυακού τόπου Reddit.com που ονομάζεται woahdude.


"Σε δύο μέρες το post είχε 200.000 εμφανίσεις", λέει. Κανονικά, ο Droege δεν μπορεί να προσεγγίσει το ευρύ κοινό, όταν αυτό ανακαλύπτει ότι μελετά τις μέλισσες. Αλλά τώρα, το "ευρύ κοινό", λέει, θαυμάζει τη δουλειά του μέσα από τις εικόνες.


"Μόλις εκτινάξεις τη μεγέθυνση στις μέλισσες μέχρι το μέγεθος ενός Γερμανικού Ποιμενικού σκύλου και έχουν και ωραίο τρίχωμα, οι άνθρωποι αρχίζουν να δίνουν προσοχή", λέει. "Είναι σαν εξωγήινους από έναν άλλο κόσμο."


Jane J. Lee

**********

Ενδιαφέροντα sites στο Internet:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My Bee Gallery


 • ΛΑΔΑΝΙΑ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΠΕΤΑ-ΠΕΤΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

  ΑΠΟ ΛΑΔΑΝΙΑ ΣΕ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

  ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ