Social Icons

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

Απολύμανση πλαισίων με χρήση Οξικού Οξέος.


Πέρυσι είχα σοβαρό πρόβλημα με την ασθένεια Nosema Ceranae. Όλα τα μελίσσια μου αρρώστησαν από δικό μου λάθος. Δεν αντιλήφθηκα έγκαιρα ότι κάποια από αυτά είχαν μολυνθεί από την ύπουλη ασιατική νοζεμίαση και όταν τα έχασα, θέλοντας να βοηθήσω τα υπόλοιπα μελίσσια μου και μη γνωρίζοντας από τι είχαν καταρρεύσει, μετάγγισα μολυσμένα πλαίσια από τις κυψέλες που είχα χάσει στις υπόλοιπες. Με αυτό τον τρόπο έκανα εν αγνοία μου μετάδοση της ασθένειας σε όλες τις κυψέλες μου. Το αποτέλεσμα ήταν το χειμώνα που μας πέρασε να χάσω σχεδόν όλα τα μελίσσια. Μετά από αυτό το σοκ, ξεκίνησα και πάλι από την αρχή την ανάπτυξη του μελισσοκομείου μου στις αρχές της άνοιξης.

Το πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω ήταν το τι θα έκανα τα πλαίσια που μου είχαν απομείνει. Υπήρχε τρόπος να τα χρησιμοποιήσω ξανά στα νέα και υγιεί μελίσσια χωρίς να διατρέχω τον κίνδυνο να μεταδώσω σε αυτά τη νόσο όπως είχα κάνει πέρυσι;

Ψάχνοντας, διαβάζοντας αρκετά σχετικά με το θέμα σε βιβλία και άρθρα στο διαδίκτυο αλλά και ρωτώντας παλιούς έμπειρους μελισσοκόμους, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορούσα να σώσω κάποια από τα πλαίσια και να τα ξαναχρησιμοποιήσω στις νέες μου κυψέλες, ώστε να κερδίσω χρόνο στην ανάπτυξη των μελισσιών μου. Ο τρόπος ήταν η σωστή απολύμανση των πλαισίων μου με χρήση του Οξικού Οξέος. Το αιθανικό οξύ ή αιθανοϊκό οξύ ή οξικό οξύ (CH3COOH) είναι ένα καρβοξυλικό οξύ που δίνει στο ξύδι τη γνωστή (ξινή) γεύση και οσμή.


Οξικό Οξύ (CH3COOH)

Ξεκίνησα διαλέγοντας τα πλαίσια που θα κράταγα. Όλα τα παλιά πλαίσια με μαύρες κερήθρες και όλα τα πλαίσια που είχαν κλειστούς γόνους τα έβγαλα στην άκρη για λιώσιμο. Τα πλαίσια που είχαν επάνω γόνους δεν τα απολύμανα και τα έβγαλα για λιώσιμο, γιατί δεν ήθελα να ρισκάρω να σαπίσει ο κλειστός γόνος και να έχω εστίες με άλλες πιθανές μολύνσεις. Κράτησα λοιπόν μόνο τα πλαίσια που είχαν ωραίες κερήθρες έως 2 χρόνων, άδειες ή με τροφές (μέλι σφραγισμένο κατά το περισσότερο μέρος του και γύρη).

Τα πλαίσια που κράτησα τα έβαλα όλα σε καταψύκτη με θερμοκρασία -20΄C για 2 ημέρες, ώστε να θανατωθεί ο κηρόσκορος και τα όποια αυγά του υπήρχαν στα πλαίσια, ώστε να μην έχω πρόβλημα. Τις κυψέλες τους τις απολύμανα πολύ καλά με φλόγιστρο.

Στη συνέχεια έβγαλα τα πλαίσια από τον καταψύκτη και τα έβαλα στις κυψέλες τους. Έκανα με τις κυψέλες ντάνες τριών έως πέντε πατωμάτων, φροντίζοντας να καλύψω τον κάθε κινητό πάτο με μια πλαστική σακούλα. Αυτό το έκανα για δύο λόγους. Πρώτον για να περιορίσω τις διαρροές των ατμών του οξικού οξέως και κατά δεύτερον για να προστατέψω τη μεταλλική σήτα των πάτων από τη διάβρωση, γιατί το οξικό οξύ διαβρώνει τα μέταλλα. Για τους ίδιους λόγους κάλυψα με ταινία εσωτερικά και εξωτερικά τους εξαερισμούς στα καπάκια. Τις ντάνες των κυψελών τις κάλυψα επίσης με ζελατίνα τροφίμων για να μην υπάρχουν διαρροές από τους ατμούς του οξικού οξέως.


Προφύλαξη της σήτας με πλαστική σακούλα και κλείσιμο χαραμάδων με ζελατίνα

Κάλυψη των θυρίδων εξαερισμού με ταινία για προστασία και αποφυγή διαρροών
Βάζουμε ταινία εσωτερικά και εξωτερικά για μεγαλύτερη προστασία και μόνωση

Το ίδιο έκανα και για τις κυψέλες dadant

 Στο επάνω μέρος της κάθε ντάνας έβαλα 2 πήλινα μπολ από αυτά που περισσεύουν από τα γιαούρτια. Σε κάθε ντάνα έβαλα 500ml οξικό οξύ μοιρασμένο στα 2 πήλινα μπολ. Αντιστοιχούν 100ml οξικού οξέος ανά πάτωμα, οπότε αν φτιάξετε ντάνες με λιγότερες κυψέλες, υπολογίστε αναλόγως και το οξικό οξύ που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Στις ντάνες π.χ. των τριών πατωμάτων έβαλα 300 ml. Μην κάνετε όμως ντάνες με περισσότερα από πέντε πατώματα, ώστε να μπορούν να διαχέονται σωστά οι ατμοί από το οξικό οξύ. Το οξικό οξύ το προμηθεύτηκα από το φαρμακείο. Ήταν φιάλες του ενός κιλού με οξικό οξύ καθαρότητας 100%. Κανονικά μπορούμε χρησιμοποιήσουμε αραιωμένο οξικό οξύ 80%. Αυτό το κάνουμε αν σε 80ml οξικού οξέως προσθέσουμε 20ml αποσταγμένο νερό. Έτσι έχουμε οξικό οξύ 80 βαθμών ή 80%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ δεν το αραίωσα, για να είναι πιο δυνατό.


Τοποθετούμε 2 πήλινα ή γυάλινα μπολ στην κορυφή της κάθε ντάνας πατωμάτων

Με προσοχή μοιράζουμε στα 2 μπολ το οξικό οξύ

Κλείνουμε με το καπάκι και το αφήνουμε για τουλάχιστον 8 ημέρες

Αφού βάλουμε το οξικό οξύ στα πήλινα μπολ, σκεπάζουμε με το καπάκι τα πλαίσια και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 8 έως 10 ημέρες να εξατμιστεί το οξικό οξύ και οι ατμοί του, που είναι βαρύτεροι από τον αέρα, να πέφτουν σιγά - σιγά σε όλα τα πλαίσια. Μπορείτε να τα αφήσετε και περισσότερες ημέρες αν δεν τα χρειάζεστε ή τα έχετε αποθηκεύσει για το χειμώνα. Εκτός από απολύμανση, είναι κι ένας καλός τρόπος αποθήκευσης των πλαισίων για το χειμώνα ή για κάποια χρονική περίοδο που δεν χρειαζόμαστε τα πλαίσιά μας, γιατί το οξικό οξύ καταστρέφει και τον κηρόσκορο.


Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και οι δοσομετρητές

Προσοχή πρέπει να δώσουμε στα μέτρα προστασίας. Έχουμε να κάνουμε με ένα οξύ και δεν πρέπει να είμαστε απρόσεκτοι. Χρειαζόμαστε μάσκα ή ένα χοντρό υφασμάτινο μαντήλι για να καλύψουμε την μύτη και το στόμα, ώστε να μην εισπνέουμε τους ατμούς από το οξικό οξύ. Επίσης χρησιμοποιούμε για τα χέρια μας πλαστικά γάντια κι έχουμε πάντα κοντά μας άφθονο νερό για να ξεπλυθούμε αμέσως αν έρθουμε σε επαφή με το οξικό οξύ. Επίσης θα χρειαστούμε κάποιους δοσομετρητές για να υπολογίσουμε τη δοσολογία του οξικού οξέος σε κάθε ντάνα κυψελών που έχουμε για απολύμανση.


Αερίζουμε καλά τα πλαίσια για τουλάχιστον 2 ημέρες πριν τα βάλουμε στα μελίσσια μας

Όταν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα πλαίσια ή όταν περάσουν τουλάχιστον 8 με 10 ημέρες, αερίζουμε καλά για τουλάχιστον 2 ημέρες πριν τα βάλουμε στα μελίσσια μας. Καλό θα ήταν να τα αερίσουμε για τουλάχιστον 5 έως 7 ημέρες, ώστε να φύγει αρκετά η βαριά μυρωδιά του οξέος και μετά να τα βάλουμε στα μελίσσια μας. Για να τα αερίσω έβαλα τις κυψέλες σταυρωτά σε ντάνες, ώστε να αερίζονται καλά τα πλαίσια.

Την απολύμανση των πλαισίων θα την καθιερώσω για τα πλαίσια που φέρνω στην αποθήκη κάθε χρόνο, ακόμα κι αν δεν έχω πρόβλημα με τη νοζεμίαση. Είναι καλό να προλαμβάνουμε το κακό, παρά να τρέχουμε να προλάβουμε και να χάνουμε χωρίς λόγο τα μελίσσια μας.

16 σχόλια:

 1. πολυ καλη απο αναρτηση που προμηθευτηκες το σκευασμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Οξικό Οξύ έχει η εταιρεία ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Α.Ε. (http://www.syndesmossa.com). Τους πήρα τηλέφωνο για να μου στείλουν, αλλά μου απάντησαν ότι στέλνουν μόνο σε συνεργαζόμενα φαρμακεία κι όχι σε ιδιώτες. Έτσι ρώτησα σε 2-3 φαρμακεία της γειτονιάς μου, κι ένα από αυτά μου έφερε.

   Διαγραφή
 2. απο την φωτογραφία βλέπω οτι το οξικό οξύ που εχεις πάρει είναι τύπου " glacial" .επειδή σε ερευνα που έχω κάνει στα φαρμακεία αυτός ο τύπος είναι ο οικονομικότερος απο το μή glacial γνωρίζεις αν έχει την ίδια δράση? ευχαριστώ γιατι έχω μπερδευτεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το μόνο που είχα κοιτάξει είναι αυτό που γράφει στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, δηλαδή ότι "...Το καθαρό αιθανικό οξύ, στις «συνηθισμένες συνθήκες», δηλαδή σε θερμοκρασία 25 °C και υπό πίεση 1 atm, είναι άχρωμο υγρό. Το καθαρό αιθανικό οξύ πολλές φορές αποκαλείται «παγόμορφο» (glacial). Το ξύδι αποτελείται από αιθανικό οξύ σε περιεκτικότητα που κυμαίνεται περίπου από 4% - 8% σε αιθανικό οξύ κατ' όγκο, οπότε το αιθανικό οξύ είναι το δεύτερο κυριότερο συστατικό του ξυδιού, μετά από το νερό. Το αιθανικό οξύ έχει χαρακτηριστική όξινη γεύση και αποπνικτική οσμή." Το οξικό οξύ που αγόρασα και δείχνω στη φωτογραφία είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και νομίζω ότι έκανε καλή δουλειά, γιατί τα πλαίσια που απολύμανα τα χρησιμοποίησα φέτος και δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα με τη νοζεμίαση.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ Στάθη θα το δοκιμάσω γιατι έχω μεγάλο πρόβλημα φέτος. Σε κλειστό χώρο (υπογειο )θα μπορέσω να το δουλέψω η θα ειναι αποπνικτικη η ατμόσφαιρα?

   Διαγραφή
  3. Μια χαρά μπορείς να δουλέψεις στο υπόγειο. Βέβαια θα σου πρότεινα να φοράς γάντια κι ένα χοντρό μαντήλι στο πρόσωπο, όταν θα γεμίζεις τα πιατάκια με οξικό οξύ. Έτσι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

   Διαγραφή
 3. θελω να κανω μια ερωτηση.βρηκα οξικο οξυ αλλα το βρηκα σε σκονη ξερετε αν μπορω να το κανω υγρο;φιλικα Πανος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν το γνωρίζω. Ίσως αν ρωτούσες στο κατάστημα στο οποίο το βρήκες να σου έλεγαν, ή σε κάποιο φαρμακείο. Ελπίζω να βγάλεις άκρη, ή να το βρεις σε υγρή μορφή για να κάνεις τη δουλειά σου.

   Διαγραφή
 4. οκ τελικα το βρηκα σε υγρο.ευχαριστω για τη απαντηση. Πανος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΤΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ?ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ?ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΑΕΡΙΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΚΗΡΟΣΚΟΡΟ?ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δε γνωρίζω αν πρέπει να επικρατούν κάποιες συγκεκριμένες θερμοκρασίες για να γίνει απολύμανση με οξικό οξύ. Από όσα έχω διαβάσει αλλά και από την εμπειρία μου, μπορείς να κάνεις όποτε θέλεις απολύμανση. Δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα στο υπόγειο, αρκεί να πάρεις τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Καλό είναι να έχεις καλύψει τη μύτη και το στόμα σου με ένα χοντρό μαντήλι για να μην εισπνέεις τις αναθυμιάσεις. Κατά τον αερισμό, και μόνο η μυρωδιά από το οξικό οξύ διώχνει τον κηρόσκορο, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν προλαβαίνει μέσα σε 7 έως 10 ημέρες αερισμού να σου προκαλέσει ζημιά. Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου!

   Διαγραφή
 6. Τα συρματα των πλαισιων δεν διαβρωνοντε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το οξικό οξύ οξειδώνει τα μέταλλα και κατά συνέπεια και τα σύρματα των πλαισίων. Όμως δεν παρατήρησα μεγάλη ζημιά. Το σύρμα που είναι ενσωματωμένο στο κερί δεν παθαίνει τίποτα γιατί δεν έρχεται σε επαφή με το οξύ, ενώ το υπόλοιπο που περισσεύει δεξιά και αριστερά στο πλαίσιο δεν φάνηκε να έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση.

   Ίσως να μην οξειδώθηκαν γιατί χρησιμοποιώ πάντα ανοξείδωτο σύρμα πλαισίων ή γιατί ήταν μικρή η διάρκεια που χρειάστηκε να μείνουν με το οξύ για την απολύμανση.

   Πάντως αν υπάρχει πρόβλημα από τη νοζεμίαση, είναι προτιμότερο να απολυμάνεις τα πλαίσια κι ας υποστούν και μια μικρή οξείδωση τα σύρματα.

   Διαγραφή
 7. Καλησπέρα σας. Πολύ καλή ανάρτηση. Θέλω να κάνω μια ερώτηση, η απολύμανση με Οξικό Οξύ καταστρέφει από τις κηρήθρες και τα σπόρια της ασκοσφαίρωσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οδυσσέα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν έχω διαβάσει κάτι, ούτε έχω ακούσει από κάποιον άλλο μελισσοκόμο ότι το οξικό οξύ απολυμαίνει τις κερήθρες από τα σπόρια της ασκοσφαίρωσης.

   Το ξύδι αποτελείται από οξικό οξύ σε περιεκτικότητα που κυμαίνεται περίπου από 4% - 8% σε οξικό οξύ κατ' όγκο, οπότε το οξικό οξύ είναι το δεύτερο κυριότερο συστατικό του ξυδιού, μετά από το νερό.

   Κάποιοι λένε ότι αν ψεκάσεις τα πλαίσια μαζί με τις μέλισσες με νερό στο οποίο έχεις βάλει ξύδι (δεν γνωρίσω την αναλογία), βοηθάς τα μελίσσια να αποβάλουν την ασθένεια, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει, ούτε έχω ακούσει κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα.

   Διαγραφή

My Bee Gallery


 • ΛΑΔΑΝΙΑ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΠΕΤΑ-ΠΕΤΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

  ΑΠΟ ΛΑΔΑΝΙΑ ΣΕ ΛΑΔΑΝΙΑ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ

  ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΕ ΑΝΘΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ
 • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

  ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ